Vizuelna umjetnost

Uživanje u video-mapingu, izložbama i koncertima

Uživanje u video-mapingu, izložbama i koncertima
Uživanje u video-mapingu, izložbama i koncertima

BANJALUKA - Pripremite udobnu obuću i makar mrvu dobrog raspoloženja, pa krenite u muzeje i galerije, na koncerte i performanse, riječi su kojima zaposleni u muzejima u Banjaluci, a koji će biti dio manifestacije "Noć muzeja", pozivaju sugrađane da uživaju u sadržajima koje su za njih pripremili.

Ovogodišnja "Noć muzeja", koja se obilježava 16. maja, nosi naziv "Muzeji za održivo društvo", a cilj je da istakne aktivnu ulogu muzeja u podizanju opšte svijesti društva o toleranciji, ozbiljnim posljedicama dosadašnjeg ljudskog djelovanja i neophodnosti promjene njegovog ekonomskog i socijalnog modela.

U Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) postavkom "Prigušena egzistencija: Savremena umjetnička scena Srbije", koja je postavljena prije nekoliko dana, započeo je program obilježavanja ove manifestacije.

"Laboratorija svjetla" je naziv centralog vizuelnog događaja u "Noći muzeja", a odnosi se na digitalni video-maping koji će biti projektovan na pročelju MSU RS.

"Ovaj video-maping rezultat je javnog poziva koji je MSU RS uputio u martu ove godine svim vizuelnim umjetnicima, dizajnerima karaktera/likova, 3D modelerima, animatorima, strip-crtačima i ilustratorima da pošalju svoja rješenja za video-maping. Izabrana rješenja objedinjena su u veliku cjelinu, animirana i, kroz vezu sa selektovanim djelima iz fundusa MSU RS, stavljena u zajednički kontekst", poručili su iz ove institucije.

Za posjetioce će biti organizovana i nagradna igra, a na platou ispred muzeja nastupiće banjalučki sastav "Sopot".

Ništa manje zabave neće biti ni u Muzeju Republike Srpske, gdje će program početi sadržajima namijenjenim za najmlađe posjetioce, a u dramskom programu će se predstaviti OŠ "Branko Ćopić" i Medicinska škola iz Banjaluke. Posjetioci će, takođe, imati priliku da pogledaju i arheološku postavku "Sudar civilizacija / mjesta kontakata", koja je projekat promocije arheološkog nasljeđa u Evropi.

Sanja Pupac, koordinator programa "Noći muzeja" u Muzeju RS, najavila je da će biti održana i plesna radionica "Gradsko kolo", koja je osmišljena da posjetioci uz demonstratore uče gradske igre koje su se krajem 19. i početkom 20.  vijeka izvodile na balovima. Manifestacija koja okuplja preko 2.000 muzeja u cijeloj Evropi specifična je i po tome što su vrata muzejskih institucija otvorena do jedan čas iza ponoći, a ulaz je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije