Vizuelna umjetnost

Virtuelno putovanje kroz rimsku imperiju

Virtuelno putovanje kroz rimsku imperiju
Virtuelno putovanje kroz rimsku imperiju

Virtualna 3D izložba "Ključ Rima", u okviru koje će biti predstavljeni ostaci starog Rima u Sarajevu, Amsterdamu, Aleksandriji i Rimu, bit će otvorena 23. septembra, i to u isto vrijeme u sva četiri grada, i trajat će do 18. januara 2015. godine.

Ovo je danas najavljeno na konferenciji za medije, koja je održana na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu.

Virtualna izložba u Sarajevu će biti predstavljena u obnovljenoj Vijećnici.

Danijel Pletinks iz "Visual dimension" Belgija kazao je da trenutno rade na unapređenju tehnologije u muzejima, odnosno uspostavljanju različitih načina korištenja novih tehnologija s ciljem da se posjetiocima pruži što bolji način doživljavanja historije.

"Željeli smo napraviti izložbu koja putem različitih partnera putuje iz Amsterdama, preko Rima i Sarajeva, do Aleksandrije u Egiptu", rekao je Pletinks i istakao da je u pitanju četverogodišnji projekat.

Izložba će, koristeći impresivnu tehnologiju, predstaviti i povezati regionalne kulture u okviru Rimskog carstva, naglašavajući njihovu različitost i zajedništvo tokom više vijekova rimske vladavine.

Izložbu u Sarajevu organizuje Elektrotehnički fakultet u saradnji sa Muzejom Sarajeva, Zemaljskim muzejom BiH i gradom Sarajevom, kao i preostalih 18 partnera iz Transnacionalne mreže virtualnih muzeja.

Izložba će omogućiti posjetiocu Muzeja da putuje kroz vrijeme i posjeti ova četiri mjesta u doba rimske imperije, pomoću najmodernijih dostignuća tehnologija virtualne realnosti i uzbudljivih historijskih priča.

U ovoj se godini navršava 2.000 godina od smrti rimskog imperatora Augustusa, koji se može smatrati ocem rimske imperije.

Na izložbi će biti prikazani objekti iz rimske vile i termi s Ilidže koji se čuvaju u Muzeju Sarajeva i Zemaljskom muzeju BiH, te iz Rimske bazilike u Mostaru, a posjetioci će istovremeno moći virtualno pogledati i eksponate izložbi s ostale tri lokacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije