Vizuelna umjetnost

Voštani junaci "Ratova zvijezda"

Voštani junaci "Ratova zvijezda"
Voštani junaci "Ratova zvijezda"

LONDON - Joda, princeza Leja, Luk Skajvoker, Dart Veder i 12 drugih junaka serijala "Ratovi zvijezda" od subote će se naći pred publikom u Muzeju voštanih figura "Madam Tiso".

Čuveni muzej je kreirao 11 scena iz šest dosadašnjih filmova popularne franšize, pružajući fanovima uzbudljivo interaktivno iskustvo s omiljenim likovima naučnofantastičnog svijeta.

Tim od 180 vajara, vlasuljara i dizajnera radio je više od godinu dana na izradi najpoznatijih scena iz "Ratova zvijezda", uključujući onu u kojoj Dart Vejder otkriva da je otac Luka Skajvokera.

Postavka, u kompletu sa zvukom svjetlosnih mačeva i svemirskim vizuelnim efektima, svojevrsni je uvod u naredni, željno iščekivani nastavak serijala "Ratovi zvijezda: Epizoda VII - Buđenje sile", koji u bioskope stiže u decembru.

U muzeju navode da su radili u tijesnoj saradnji sa studiom "Walt Disney" i produkcijskom kućom "Lucasfilm" i dodaju da je cijeli projekat koštao 2,5 miliona funti (3,91 milion dolara).

"Izrada svake figure trajala je oko četiri mjeseci, ali je za one veće, poput debelog Džabe Hata, bilo potrebno nešto više vremena. Njega smo morali da napravimo u posebnom skladištu", kazao je generalni direktor muzeja Ben Svit.

Gargantuanski Džaba Hat, jedan od najmoćnijih svemirskih razbojnika, najveća je figura postavke: visok je 1,5 metra i dug 2,9 metara, a teži 222 kilograma. Najmanja figura, pak, je figura njegovog pajtaša Kramba, koja ima svega 41,2 centimetra.

Na izradu čupavog Čubake, za kog je korištena prava jakova dlaka, potrošeno je blizu 1.000 sati rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije