Vizuelna umjetnost

"Vrt uživanja" do 1. februara

"Vrt uživanja" do 1. februara
"Vrt uživanja" do 1. februara

BANJALUKA - Iako je postavka "Vrt uživanja" Mladena Miljanovića u Muzeju savremene umjetnosti RS (MSU RS) u Banjaluci trebalo da bude izložena do 26. januara, zbog izuzetne posjećenosti i zanimanja javnosti istu je moguće pogledati do 1. februara.

Ovo je danas saopšteno iz ove muzejske institucije, uz podsjećanje da je postavka koja je šest mjeseci bila dio Venecijanskog bijenala, u Banjaluci otvorena od 26. decembra.

Projekat "Vrt uživanja" u produkciji MSU RS predstavljao je BiH na 55. venecijanskom bijenalu od 30. maja do 24. novembra prošle godine.

Izložbu, osim radova predstavljenih u Veneciji, prati i obimna dokumentacija, koja prikazuje sve aspekte organizacije Nacionalnog paviljona i produkcije izložbe.

Miljanović je prilikom otvaranja izložbe u Banjaluci naglasio da osnovna ideja jeste uživanje individualnih želja i užitaka društva u kojem živimo, odnosno pokazivanje kako ti užici djeluju kada se artikulišu u jednu cjelinu. Upravo tu cjelinu čine tri uzajamna povezana dijela: mermerni triptih, video-rad i prostorna instalacija.

"Tu je rad koji je skup individualnih motiva nadgrobnih spomenika objedinjen u jednu cjelinu i govori o tome kako individualni užici djeluju kao kolektiv. Dolazimo do jednog apsurda, do konfuzije u vizualnom smislu", rekao je autor.

Ovaj projekat se temelji na ličnom iskustvu umjetnika koji je, prije studiranja na Akademiji umjetnosti, radio portrete na nadgrobnim spomenicima. Nakon Banjaluke, "Vrt uživanja" će biti prikazan u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, a imaće priliku da je vidi i umjetnička javnost u Beogradu, Parizu i Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije