Vizuelna umjetnost

"Vrt uživanja" pred Britancima

"Vrt uživanja" pred Britancima
"Vrt uživanja" pred Britancima

Izložbu "Vrt uživanja", umjetnika Mladena Miljanovića iz Banjaluke, koja je prošle godine predstavljala BiH na 55. venecijanskom bijenalu, sada imaju priliku da vide Britanci.

Nakon Venecije, Banjaluke, Sarajeva, Pariza i Beograda, izložba se nalazi pred publikom u Velikoj Britaniji, u NN centru za savremenu umjetnost u Northemptonu.

Miljanović je kazao da je Ketrin Hamelrik, direktor ovog centra, inicirala da se ova izložba predstavi i njihovoj publici, te da je ovo njegovo prvo samostalno predstavljanje u Velikoj Britaniji. Izložba "Vrt uživanja" realizovana je u konceptualnom okviru kao reminiscencija na triptih "Vrt zemaljskih uživanja" renesansnog slikara Hijeronimusa Boša. Projekat se sastoji iz tri uzajamno povezane cjeline: mermerni triptih, instalacija i video-rad. Umjetnik je koristio tehniku graviranja na nadgrobnim spomenicima, što je vrlo tipično za Balkan, da bi na granitnim pločama na hiperrealističan način predstavio splet univerzalnih ljudskih želja i stremljenja. Izložba će biti postavljena do 7. decembra, a u tom periodu će biti organizovana predavanja, diskusije, te prikazivanje video-radova. Podržali su je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i ACB galerije iz Budimpešte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije