Vizuelna umjetnost

Zagi Nikić ljudsko tijelo je umjetničko platno

Zagi Nikić ljudsko tijelo je umjetničko platno
Zagi Nikić ljudsko tijelo je umjetničko platno

Zaga Nikić, dvadesetsedmogodišnjakinja, make up artist i vlasnica brenda "Bee Cool", mlada je umjetnica koja svojim radom privlači pažnju i muškog i ženskog roda.

Naime, pored slikanja, šminkanja i pravljenja unikatnih radova, prva je djevojka koja se u Banjaluci bavi bodypaintingom.

"Želja za bodypaintingom se javila spontano, budući da od treće godine crtam, slikam, i oduvijek sam voljela šarati se po tijelu. Uvijek sam imala na ruci nacrtan sat, prstenje i mama me čak puštala da takva idem do prijateljica, pa sam i po njima crtala", pojašnjava kroz smijeh ova djevojka. Dodaje da je njena prva ljubav bila crtanje drvenim bojicama, a onda je otkrila akrilne boje, koje danas obožava.

"Kada sam se počela baviti šminkanjem, najčešće sam šminkala modele, a nekada 2012. godine počela sam razmišljati o tome koliko bi fotoshootinzi bili zanimljiviji ukoliko bi modeli bili oslikani, a to kod nas nisam viđala", kaže Zaga.

Ističe da je zainteresovanost za ovu vrstu umjetnosti kod nas velika, i da se čak i iznenadila jer je mislila da će ljudima tako nešto biti neobično, a već nakon objave prve fotografije svog rada na Facebook stranici "Zaga Make Up & DIY" imala je mnoštvo upita i već sljedeći dan je bila angažovana za oslikavanja.

"Zahtjevi se uglavnom odnose na oslikavanje lica, a ono što me posebno raduje, i trudničkih stomačića, u čemu najviše uživam, a kako sam primijetila i bebe. Ukrašavanje stomaka je i relaksacija za buduće mame. Nakon oslikavanja, svaki rad fotografišem kako bi budući roditelji imali divnu uspomenu na poseban period u njihovim životima", dodala je Nikićeva.

Pojašnjava da oslikavanje traje od pola sata, za najjednostavnije motive, pa do tri sata i duže za složenije.

"Do sada sam oslikavala samo pojedine dijelove tijela, a željela bih da oslikam cijelog modela, za šta vjerujem da će trebati više od pet sati rada", govori ona.

Bezbjedne boje

Pojašnjava da je način rada isti kao kad slika na platnu, s tim da joj je platno u ovom slučaju ljudsko tijelo, i dodaje da je to isprva bio hobi, a sada se usključivo time bavi.

"Boje su pravljene ručno, od najfinijih sastojaka, potpuno bezbjedne i skidaju se lako, vodom i sapunom", pojašnjava ova umjetnica koja je, kako kaže, kreativnost naslijedila od mame, koja plete, crta i aranžira, ali i tate, koji je pravnik i slikar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije