Vizuelna umjetnost

Završeno peto izdanje međunarodne likovne kolonije "Pliva" u Šipovu

Završeno peto izdanje međunarodne likovne kolonije "Pliva" u Šipovu
Završeno peto izdanje međunarodne likovne kolonije "Pliva" u Šipovu

Peta međunarodna likovna kolonija "Pliva", koja je, kao i prethodnih godina, održavana od 25. jula na izvoru rijeke Plive u arhitektonskom kompleksu "Pliva" i Fly fishing centru u Šipovu, završena je u nedjelju naveče.

"U umjetničkom smislu ova kolonija je možda i najbolja dosad. Svaki učesnik ostavio je dva ili tri djela rađena u dimenzijama galerijskog formata, tehnikama akril na platnu i ulje na platnu", kazao je Milivoje Unković, akademski slikar i vajar, a inače osnivač i selektor ovog likovnog skupa, te precizirao da je fundus "Plive" sada bogatiji za 35 novih radova.

Naglasio je da je kao selektor nastojao da ispoštuje sve generacije s uvažavanjem njihovih dosadašnjih rezultata sa bogatim biografijama, kao i ukazivanjem apsolutnog povjerenja mladim autorima, čije karijere tek počinju.

"Drugim riječima, želio sam da ostvarimo sintezu bogatog stvaralačkog iskustva i darovite mladosti, koja nagovještava visok umjetnički doseg", pojasnio je Unković i dodao da je kiša koja neumorno pada ovog ljeto dala posebu draž u procesu stvaranja, jer je okupila sve umjetnike u atelje gdje su zajedno slikali.

On je naveo i da je program, pored dijela posvećenog likovnoj umjetnosti, bio obogaćen prikazivanjem dokumentarnih filmova iz Prvog svjetskog rata u okviru obilježavanja istorijskog jubileja.

Na izvoru Plive u bogatom pratećem programu uživalo je 14 eminentnih umjetnika iz SAD, Španije, Engleske, Slovenije, Makedonije, Srbije zajedno sa slikarima iz RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije