Vizuelna umjetnost

Zidove pretvara u slikovnice

Zidove pretvara  u slikovnice
Zidove pretvara u slikovnice

Vera Džombić iz Čelinca oslikavanjem stakla bavi se već dugo, a u posljednje vrijeme ova kreativna žena počela je da radi slike na zidovima, oslikavajući najčešće dječje sobe likovima iz slikovnica i omiljenih crtića.

O svom početku kaže da je počela da crta i slika od kada je naučila da drži olovku, odnosno kist, te je zidove svoje sobe, kako ističe, već ukrašavala u osnovnoj školi.

"Crtala sam voštanim bojicama koje se ne mogu prekrečiti pa sam pred krečenje strugala zidove, te se tu već naziralo da ću upisati građevinsku školu. U stvari, tražila sam nešto gdje ću moći izraziti kreativnost. Vidjela sam da je to teško održavati na zidovima pa sam shvatila da je toner za krečenje idealan, jer su boje transparentne, lake za nanošenje i lako se prekreče", priča nam Vera.

Razni faktori su, kako dodaje, uticali da ljubav prema slikarstvu neko vrijeme stavi u drugi plan, a najviše česte priče u okruženju da od toga "nema hljeba".

"Kada sam počela sama da zarađujem, mogla sam da kupim boje koje nisu nimalo jeftine, te sam krenula od manjih predmeta da ne upropaštavam mnogo materijala'', rekla je Vera.

Oslikavanje zidova postalo je njena ljubav, a do sada je ukrasile mnoge dječje sobe likovima poput Spajdermena ili Vini Pua, za šta joj treba od četri do pet sati rada.

Što se tiče drugih rukotvorina, dodala je da je postepeno počela da proširuje izbor predmeta, tako da sada oslikava i ukrašava čaše, flaše, vaze, pepeljare i zdjele.

Inspiraciju pronalazi u mašti, a ljudi često kažu tačno šta žele i koje boje treba da upotrijebi, što je ponekada sputava, ali ispuni i takve želje.

"Sada najviše radim suvenire, čaše za mladence i flaše sa vjerskim motivima, jer to se najviše traži. Ovaj hobi donosi mi veliki užitak, zadovoljstvo, odmor, mir i zaradu", kazala je Vera.

Dodaje da je potrebno mnogo odricanja i truda da bi se postigli dobri rezultati.

Vera Džombić iza sebe ima i jednu samostalnu izložbu, a učestvovala je na još nekoliko manjih, te na čelinačkom sajmu privrede, gdje će izlagati ponovo u septembru.

Osvježenje za dom

Zidovi su najveće raspoložive površine koje se jednostavno mogu iskoristiti kao prostor za dekoraciju. Nije potrebno obojiti ili oslikati cijelu površinu zida da biste postigli željeni efekat. U nekim slučajevima dovoljno je oslikati samo dio zida i prostor će postati potpuno svjež i nov. Odabirom različitih tonova, boja i motiva, prostoru možete dati originalnost i moderan izgled, te uljepšati svoj dom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije