Vizuelna umjetnost

"Zlatni lav" za Južnu Koreju

"Zlatni lav" za Južnu Koreju
"Zlatni lav" za Južnu Koreju

Južna Koreja osvojila je "Zlatnog lava" za najbolji paviljon na 14. bijenalu arhitekture u Veneciji, a ova šestomjesečna smotra savremene umjetnosti okuplja 65 nacionalnih paviljona, koji već od subote, kada je Bijenale počeo, izazivaju ogromnu pažnju posjetilaca.

"Srebrnog lava" dobila je čileanska izložba, dok je za najbolji istraživački projekat na temu "Osnove", koju je zadao umjetnički direktor Bijenala Rem Kolhas, nagrađen španski arhitekta Andre Žaki za "Ofis za političke inovacije". Njegov projekat je predstavljen na izložbi "Monditalia", posebnom dijelu centralne međunarodne izložbe 14. bijenala.

U konkurenciji 65 nacionalnih paviljona posebne pohvale dobili su kanadski, francuski i ruski, a žiri je tri specijalna priznanja dodijelio i autorima još tri projekta predstavljena u sekciji "Monditalia".

Među njima je mlada arhitektica Ana Dana Beroš iz Hrvatske pohvaljena za projekat "Intermundia", koji je predstavljen na izložbi u Arsenalu.

Uoči dodjele nagrada nacionalnim paviljonima i učesnicima centralne izložbe, "Zlatnog lava" za životno djelo dobila je Filis Lamber iz Kanade, filantropkinja koja je zaslužna za niz značajnih arhitektonskih projekata, među kojima je najpoznatija Segram zgrada u Njujorku.

Na 14. bijenalu učestvuje sve zemlje s prostora bivše Jugoslavije osim Bosne i Hercegovine. U paviljonu Srbije otvorena je izložba "14-14", koja se osvrće na sto godina arhitekture u Srbiji i neizgrađeni muzej revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije.

Hrvatska se predstavila izložbom "Fitting Abstraction" u Arsenalu, čiji je komesar i kustos Karin Šerman, a autorski tim čine i Zrinka Barišić-Marenić, Melita Pavlović, Igor Ekštajn, Nataša Jakšić, Mojca Smode-Cvitanović i Marina Smokvina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije