Zanimljivosti

Američke ruševine: Nevjerovatne fotografije iz najbogatije zemlje svijeta

Američke ruševine: Nevjerovatne fotografije iz najbogatije zemlje svijeta
Američke ruševine: Nevjerovatne fotografije iz najbogatije zemlje svijeta

Fotograf i pisac po imenu Metju Kristofer objavio je knjigu po imenu "Napuštena Amerika: Posledice napuštenosti", u kojoj je objavio brojne fotografije napuštenih oblasti u velikim američkim oblastima, potkrepljene fenomenalnim fotografijama.

Hotel "Foks"

Ovaj napušteni hotel nalazi se u Detroitu, gradu koji je možda pretrpio najveći kolaps usled finansijske krize. Kristofer piše da je "kolaps industrije ostavio brojne ožiljke na identitetu brojnih američkih gradova."

Crkve Svetog Bonaventura u Filadelfiji

Prilikom istraživanja napuštenih objekata, u ovom slučaju crkava, Kristofer piše da je bio "prosto oduševljen impozantnim građevinama u čiju izgradnju je uloženo toliko truda i znoja." Crkva u Filadelfiji je svakako jedna od njih, piše Blic.

Lendstaun teatar u Pensilvaniji

Bioskop je otvoren davne 1927. godine, a prvi film koji je bio prikazan je nemi film "Nokaut rajli." Nakon što je požar oštetio podrum zgrade 1987. godine, tokom projekcije "Policajca sa Beverli Hilsa", objekat nije obnovljen, i od tada je napušten.

Kompanija odjeće "Braća Lebrou" u Baltimoru

Kada je Metju Kristofer posjetio fabriku 2008. godine, zgrada je još uvjek bila prepuna neotpakovane odjeće, koja je i dalje bila u savršenom stanju.

Topionica Keri u Pensilvaniji

Topionica je sagrađena davne 1906. godine, a tačno 100 godina kasnije, objekat je proglašen za Nacionalno istorijsko blago, s obzirom da je jedna od tri topionice koje su prve izgrađene u SAD.

Zatvor Holmsburg, Filadelfija

Mjesto koje ima veoma nasilnu prošlost, u kojem je organizovano nekoliko krvavih pobuna, a poslednja je završena smrću četiri zaposlena, među kojima je bio i upravnik zatvora, a na desetine zatvorenika je zadobilo teške tjelesne povrede. Između 1951. i 1974. godine ovde su vršeni medicinski eksperimenti na zatvorenicima, koji su bili izloženii raznim bolestima, poput herpesa, raznim hemikalijama i kancerogenim materijama. Ustanova je zatvorena 1985. godine.

Zatvor Istočni okrug u Nju Džerziju

Kristofer opisuje kako je ova ustanova propadala dok je još uvjek bila u funkciji. "Krovovi su prokišnjavali, a zidovi i cijevi popucali. Skoro svaki centimetar zatvora bio je poplavljen prljavom vodom." Zatvor je napušten i zatvoren 2004. godine, i od tada nema naznaka šta će se dogoditi sa ovom zgradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije