Zanimljivosti

Avion fudbalskog tima pronađen nakon 54 godine

Avion fudbalskog tima pronađen nakon 54 godine
Avion fudbalskog tima pronađen nakon 54 godine

SANTIJAGO - Grupa čileanskih planinara pronašla je avion daglas DC-3 koji se na Andima srušio prije 54 godine, ali ne žele da otkriju tačnu lokaciju aviona kako bi spriječili pljačku i okupljanje znatiželjnika, prenose čileanski lokalni mediji.

Olupina letilice i ostatci skeleta 24 putnika, među kojima je bilo i osam članova čileanskog fudbalskog kluba Grin Kros, pronađeni su na 3.200 metara visine, oko 300 kilometara južno od Santijaga.

Nestanak aviona 3. aprila 1961. zapanjila je svijet fudbala, bila je to jedna od najvećih nerješenih misterija u istoriji čileanskog vazduhoplovstva.

Klub Grin Kros je tog dana odigrao meč državnog prvenstva u Osornu i igrači su se vraćali u Santijago. Ekipa je otputovala u dva aviona, od kojih je jedan, sa osam prvotimaca, ubrzo nestao bez traga sa radara i nikada nije pronađen.

Spasioci su nedjeljama tražili avion, a zatim je organizaovana simbolična sahrana za stradale kojoj je prisustvovao veliki broj Čileanaca.

Šef alpinističke ekspedicije Leonardo Albornos izjavio je za lokalnu Televiziju Čanel 7 da on i njegove kolege ne žele da otkriju tačnu lokaciju aviona kako bi spriječili pljačku i okupljanje znatiželjnika.

"Ne želim da to postane turistička atrakcija. Ne treba zaboraviti da su ljudi izgubili živote i da treba poštovati njihove porodice", naveo je Albornos. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije