Zanimljivosti

Betonske strelice za američke poštare

Betonske strelice za američke poštare
Betonske strelice za američke poštare

Da li se ikada zapitate kako je izgledao život prije GPS uređaja za navođenje? Vjerovali ili ne, Američka poštanska služba imala je tokom dvadesetih godina prošlog vijeka sopstveni navigacioni sistem, ogromne betonske putkoze, koji su pilotima Poštanske službe pokazivali put.

Naime, kada je 1920. godine otvorena prva Transkontinentalna poštanska služba, u skopu Američke poštanske službe, piloti nisu mogli da se orijentišu u bespućima Srednjeg zapada, posebno što u to vrijeme nije bilo radara niti bilo koje druge savremene opreme za navigaciju.

Suočen s velikim problemom, američki Kongres je 1923. godine odobrio izgradnju mreže strelica za navođenje širom SAD, kako bi poštanskim pilotima bio olakšan posao. Štaviše, pored strelica, postavljeni su i svjetlosni signali, koji su tokom lošeg vremena ili noćnog leta navodili pilote.

Ovi signalni znakovi sastojali su se od ogromnih betonskih strijela, putokaza, koji su bili obojeni jarkožutom bojom i koji su bili vidjljivi i sa daljine od nekoliko kilometara. Takođe, bili su vidjljivi i sa visine od 10.000 metara, što je poštanskim pilotima znatno olakšalo orijentaciju u prostoru. Ovi putokazi su bili važni i u slučaju vanrednog slijetanja, što u to vrijeme i nije bilo rijedak slučaj.

Prve betonske strijele napravljene su sad već daleke 1924. godine i u početku su bile samo na ruti Ohajo - Vajoming, koja je u to vrijeme bila najprometnija. Kako su se strelice pokazale kao izuzetno uspješan i efikasan način navigacije, mreža putkoza je proširena i na rutu od Njujorka do San Franciska. Inače, u to vrijeme  avioni nisu imali standardne pilotske kabine i piloti su bez problema mogli vidjeti sve šta se dešava na zemlji, pa su tako i ove strelice bile idealan način navigacije.

Nažalost, sistem je bio kratkog vijeka. Naime, nakon svega tri godine korištenja, Američka poštanska služba prešla je u nadležnost Ministarstva trgovine, a vrlo brzo su izumljeni radar i ostala savremena oprema.

Danas, 90 godina kasnije, strijele su i dalje ostale nedirnute, nijemo svjedočeći o jednom davno prošlom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije