Zanimljivosti

Biciklomašine - hit u Gvatemali

Biciklomašine - hit u Gvatemali
Biciklomašine - hit u Gvatemali

Jeftine, ekološke mašine, napravljene od starih bicikala, postale su pravi hit u ruralnom dijelu Gvatemale.

Naime, riječ je o mašinama koje se pokreću pomoću pedala bicikla, a pomoću kojih se mogu raditi najrazličitiji poslovi; od miksanja hrane pa do rezanja drva.

Ovaj neobični izum djelo je lokalne neprofitne organizacije "Maya Pedal", koja ima sjedište u gradu San Andres Icapa. Osnovana 1997. godine, ova organizacije je u saradnji sa kanadskom organizacijom "Pedal" razvila ovaj inovativni uređaj, koji se pravi od dijelova bicikla, a koji ne šteti okolini.

Svaka biciklomašina je ručno urađena u radionici organizacije "Maya Pedal", a pravi se od dijelova bicikla, drveta, a koristi se i cement i metal. Dizajn mašine je 100-odstotno originalan, a istovremeno je funkcionalan i ekonomičan. Prodaje se po cijeni od 40 dolara za komad, a mašine se proizvode u nekoliko varijanti, u zavisnosti od njihove namjene, donosi "The Ecologist".

Primjera radi, jedna od namjena je i mljevenje pšenice ili kukuruza.

Takođe, tu je i biciklomašina koja pokreće blender, samo što umjesto elektromotora, blender pokreću pedale. Što brže okrećete pedale, to će se bolje izmiksati ono što trebate.

Biciklomašine se još mogu koristiti kao pumpe za vodu, zatim pokreću mašine za veš, ali i generatore. Većina mašina je dizajnirana u skladu s potrebama stanovništva, a zahvaljujući mašinama seljani sad svoje proizvode mogu da iznose na pijacu.

"Svaka biciklomašina ima svoj karakterističan dizajn. Osnova cijelog dizajne jesu pedale, ali svaka mašina je za različite potrebe", kaže Mario Huarez, direktor "Maya Pedala". On dodaje da je popravak mašine vrlo jednostavan te da ne zahtijeva nikakve posebne rezervne dijelove.

Biciklomašine su od velike koristi u ruralnom dijelu Gvatemale, gdje nema ni putne, niti elektromreže.

"Morali smo pronaći neki alternativni način kako bi ovi ljudi živjeli bolje, uprkos činjenici da do njih ne može doći struja. Zato smo razmotrili šta je to što je najpotrebnije ovim ljudima i u skladu sa potebama dizajnirali mašine", kaže Huarez.

Ipak, najveći izazov je bio uvjeriti ljude da prihvate ove nove mašine, jer su mnogi bili nepovjerljivi.

"U početku niko ih nije htio", objašnjava Huarez i dodaje: "U skoro svim selima su odbili naše mašine. Svi su željeli nešto na dizel motore. Međutim, vremenom su počeli prihvatati biciklomašine i one su sada zastupljene u skoro svakom domaćinstvu."

Najbolje u vezi sa ovim mašinama jeste da su jeftine, lake za održavanje i ekološke. Ukoliko neko sebi ne može priuštiti cijelu mašinu, uglavnom je kupuju u dijelovima. Ako dođe do kvara, rezervni dijelovi su odmah dostupni. Samo u San Andres Icapi trenutno se koristi više od 4.500 mašina. I dok mašine uglavnom proizvodi i servisira lokalni mehaničar, u posljednje vrijeme sve je više volontera iz inostranstva koji dolaze sa novim idejama kako da se poboljša efikasnost mašina. Inače, slične mašine se koriste i u domorodačkim zajednicama u Južnoj Americi i Africi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije