Zanimljivosti

Čaušeskuova partijska knjižica prodata za 2.000 evra

Čaušeskuova partijska knjižica prodata za 2.000 evra
Čaušeskuova partijska knjižica prodata za 2.000 evra

BUKUREŠT - Kupci u Rumuniji potrošili su 50.000 evra za komunističu memorabiliju koja je prodata na aukciji, u okviru koje su se našli i predmeti koji su pripadali ubijenom diktatoru Nikolau Čaušeskuu.

"Zvijezda" aukcije bila je članska karta komunističke, Radničke partije, koja je 1954. izdata Čaušeskuu. Prodata je jednoj ženi za 2.000 evra, sedam puta više od procijenjene, a ona je obećala da će je pokloniti muzeju.

Na desetine ljudi prisustvovalo je sinoćnjoj aukciji u 19-vjekovnom Atene palas hotelu u Bukureštu. Kupci su se nadmetali telefonom i onlajn za predmete koji su varirali od onih sa istorijskim značajem do luksuznih.

Čaušesku je predvodio, piše AP, jedan od najrepresivnijih režima u istočnoj Evropi, ali su mnogi i dalje fascinirani njegovim životom, četvrt vijeka pošto su on i njegova žena Elena pogubljeni tokom revolucije 1989.

Partijska knjižica pokazuje da je Čaušeskuov otac bio član Liberalne partije i da je poticao iz porodice zemljoposednika, što je iznenađujuće budući da je propagirao prava masa.

Čaušeskuova kapa koju je nosio stalno prodata je za 350 evra.

Na aukciji su se našli i posteri koji upozoravaju na AIDS ali koji nikada nisu polijepljeni jer je Čaušesku branio da se javnost obavijesti o postojanju ove bolesti.

Aukcijska kuća "Artmark" saopštla je danas da je prodato 78 od 116 predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije