Zanimljivosti

Čeka djevojku 20 godina

Čeka djevojku 20 godina
Čeka djevojku 20 godina

Nespreman da prihvati da ga je djevojka "izradila", čovjek s Tajvana punih 20 godina odbija otići s mjesta gdje je zakazao sastanak sa ženom, koju smatra ljubavi svog života.

Ah Ji danas ima 47 godina, a već dvije decenije živi na Tajnan željezničkoj stanici čekajući djevojku s kojom je davno ugovorio sastanak. Iako je čak i danas nejasno da li ju je ranije poznavao ili je riječ o ugovorenom sastanku, on odbija otići sa željezničke stanice i već je postao svojevrsna maskota ovog dijela grada. Prvih nekoliko godina, mogli su ga vidjeti na vrhu velikog stepeništa, kao da svakog momenta iščekuje da se pozdravi s nekim, donosi "Et Today".

Međutim, nakon nekoliko godina čekanja, "preselio" se na izlaz stanice, gdje svaki dan posmatra putnike kako prolaze. Navodno je toliko očajan da je sam izabrao gladovanje i beskućništvo, a sve zbog "slomljenog srca".

Preživljava tako što ga redovno obilaze socijalni radnici, a i prolaznici mu često daju nešto hrane. Kako je postao maskota stanice, tako mu prilaze i ulični prodavci i donose sve što mu je neophodno.

Njegova porodica ga je u početku stalno obilazila, a sada dođu samo da mu donesu čistu odjeću.

Iako su ga godinama ubjeđivali da se vrati kući, on to odbija, odlučno čekajući svoju djevojku. Prije tri godine socijalni radnici su mu pronašli stan blizu stanice, ali on je to odbio, jer, kako sam kaže, čekanje mu je već prešlo u naviku. Čak su pokušali da ga smjeste u lokalnu bolnicu, ali je pobjegao nakon svega par dana i vratio se na svoje staro mjesto - na željezničku stanicu!

Nedavno su se u cijeli slučaj uključile i gradske vlasti. Oni su, za početak, organizovali večeru Ah Jia sa članovima njegove porodice, ali i prijateljima koje je upoznao na stanici. Odveli su ga i kod frizera na šišanje i brijanje te mu nabavili novu odjeću. Navodno je ovaj gest razveselio Ah Jia, međutim, kada su pokušali da ga nagovore da ode kući, on je to jednostavno odbio.

Inače, širom Azije Ah Ji je postao poznat kao "Ljudski Hačiko", aludirajući na legendarnog Akita Inu, psa koji je svaki dan stajao na stanici čekajući svog vlasnika, koji je, u međuvremenu, preminuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije