Zanimljivosti

Crnogorac pravi najveći kačamak na svijetu

Crnogorac pravi najveći kačamak na svijetu
Crnogorac pravi najveći kačamak na svijetu

PODGORICA - Tradicionalno jelo Crnogoraca kačamak, koje je i danas jedno od prepoznatljivijih jela domaćina širom Crne Gore, uskoro bi moglo da postane poznato širom svijeta.

Svetozar Radonjić, inženjer agronomije iz Podgorice, priprema se da zajedno sa svojim prijateljima napravi kačamak koji bi ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Radonjić, direktor kompanije za proizvodnju zdrave hrane, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da će se miris domaćeg kačamaka širiti kao nikada prije i da će to biti događaj za pamćenje. Cilj je, kaže, da se afirmiše proizvodnja kačamaka i kukuruznog hljeba.

"Nadam se da ću zajedno sa svojim prijateljima uspjeti da organizujem pravljenje kačamaka za Ginisa. Iako smo u početku govorili da ćemo praviti kačamak od tri tone, mislim da će biti dovoljno napraviti kačamak od 1.000 kilograma", kaže za AA Radonjić.

Za njegovu namjeru, kako kaže, već su upoznati ljudi iz asocijacije za Ginisa.

"Dobili smo pismo asocijacije koja se bavi rekordima; riječ je o ljudima iz Ginisove knjige rekorda. Međutim, mi imamo jedan problem, a to je što ne možemo njima na engleski jezik prevesti riječ kačamak. Mnogi su pokušavali, ali bitno je istaći da kačamak nije isto što i palenta", kaže Radonjić.

Već 21. septembra, na dan kada je Crna Gora 1991. proglašena ekološkom državom, Radonjić će sa svojim prijateljima kao uvertiru za Ginisa praviti kačamak, ali u manjim količinama.

"I dalje tražimo ljude koji će nam pomoći u ovoj akciji pravljenja kačamaka. Nadam se da će neko prepoznati značaj promocije kukuruza. Ako sve bude kako sam zamislio, kačamak za Ginisa ćemo praviti sredinom oktobra", najavio je Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije