Zanimljivosti

Fizičar prodaje Nobelovu medalju

Fizičar prodaje Nobelovu medalju
Fizičar prodaje Nobelovu medalju

Penzionisani fizičar odlučio je da proda svoju Nobelovu medalju, koju je dobio 1988. godine, jer kaže da nema smisla da više stoji na polici.

"Ova nagrada stoji više od 20 godina na mojoj polici", kaže Leon Lederman (92), koji danas živi u istočnom Ajdahu. "Odlučio sam da je prodam, jer mi to djeluje veoma logično", rekao je on. Aukciju će obaviti aukcijska kuća "Nate D Sanders Auctions", koja je prodala i Nobelove medalje koje su prije ove ponuđene na aukcijama. Lederman je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1988. godine, koju je podijelio s još dva fizičara, a nagrađeni su za otkriće subatomske čestice, koja je nazvana muon neutrino. Novac od nagrade je iskoristio da bi kupio kolibu u Ajdahu, gdje i danas živi, donosi "Independent".

Lederman, koji je do penzije radio u "Fermi National Accelerator Laboratory" (Fermilab), preselio se u Ajdaho juna 2012. godine. O njemu svi imaju samo riječi hvale.

"Malo koji fizičar je poštovan kao Lederman", kaže Kristofer T. Hil, teoretski fizičar, koji dodaje: "Vrlo lako je mogao osvojiti tri ili četiri Nobelove nagrade, kada je riječ o njegovoj inventivnosti i pronalascima."

Inače, aukcijska kuća "Nate D Sanders Auctions" već je prodala dvije druge Nobelove medalje, koje su ponuđene na aukcijama. Jedna je Nobelova medalja Sajmona Kucnetsa, osvojena 1971. godine, a druga Hajnriha Vilanda, osvojena davne 1927. godine. Obje medalje su prodali potomci nobelovaca i u prosjeku su prodate za 400.000 dolara.

Laura Intema, menadžerka ove aukcijske kuće, kaže da je Ledermanova medalja tek druga medalja koju prodaje živi nobelovac.

"Sama činjenica da je nobelovac još živ, znači da bi i cijena trebalo da bude viša. Inače, među kolekcionarima posjedovanje Nobelove medalje predstavlja prestiž i svi bi željeli da je posjeduju", kaže Intema.

Ledermanova supruga Elen kaže da je njen suprug uživao u časti dobivši medalju, ali da više nema smisla da je posjeduje.

"Nobelova nagrada je zaista fantastična stvar. Ali, nije nešto što nam je neophodno u našoj kolibi", kaže ona.

Na pitanje kakav ga sjećanja vežu za sam proces izrade naučnog rada koji mu je donio ovu prestižnu nagradu, Lederman kaže:

"Nema tu nekih posebnih priča. Danas uživam sjedeći na tremu svoje kuće, posmatrajući planine."

Lederman je rođen u Njujorku 1927. godine i dijete je ruskih imigranata. Njegov otac je imao praonicu veša, ali je uvijek insistirao na obrazovanju svoje djece. Lederman je počeo da studira hemiju, ali se prebacio na fiziku, jer mu je bila dosta jasnija i logičnija.

Šezdesetih godina prošlog vijeka radio u CERN-u, u blizini Ženeve, gdje je i pronađen Higsov bozon 2012. godine. Kasnije je postao direktor "Fermilaba".

Pored muon neutrina, Lederman je osvojio i česticu poznatu kao botom kvark. Inače, njegova medalja je izrađena od 24-karatnog zlata i očekuje se da će otići za daleko veću cifru od 400.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije