Zanimljivosti

Fridrih Engels među Nijemcima i Kinezima

Fridrih Engels među Nijemcima i Kinezima
Fridrih Engels među Nijemcima i Kinezima

BERLIN - Vupertal, rodni grad Fridriha Engelsa (1820-1895), tvorca naučnog socijalizma koji je, osim radničke klase volio i dobro vino i jastoge, dobio je od Kine tonu težak poklon - bronzanu statuu zamišljenog ideologa sa jednog rukom na bradi i oborenog pogleda, kao da se prisjeća prošlosti ili predviđa budućnost.

Sve izgleda tako, kažu komentatori, kao da u ovim danima turbulentnog kapitalizma, čovjek mora doći iz Kine u Njemačku da bi upoznao i socijalističke ideje i nihovog tvorca, koji u rodnom gradu, ispred kuće svog djeda-industrijalca ima već statuu, ali znatno manju od kineskog poklona - visokog 3,85 metara.

Vupertal, grad sa preko 300.000 stanovnika, smješten u dolini rijeke Vuper južno od Rurske oblasti, imao je najmanje dvojicu velikih sinova - Johanesa Raua, bivšeg njemačkog predsjednika, po kome je nazvana jedna gimnazija, i Engelsa, koji ima svoju ulicu - ne pretjerano atraktivnu, ali veoma dugu.

Od prošle nedjelje Vupertal ima i novu Engelsovu bronzanu statuu, koja je postavljena uz prisustvo kineskog ambasadora u Njemačkoj Ši Mingdea, gradonačelnika, demohrišćanina Petera Junga i kineskih gostiju - muškaraca u odijelima i ženama sa skupim tašnama - ali i dvoje demonstranata, izvještavali su njemački mediji.

Gradonačelnik Jung, koji bi u vrijeme prvog kancelara Konrada Adenauera, vjerovatno, zbog Engelsa od 3,85 metara morao da "leti" iz Hrišćansko-demokratske unije ili da se zbog postavljanja kineske statue suoči sa ozbiljnim demonstracijama, mirno je, međutim, prošle sedmice hvalio privredne odnose s Kinom, a kineski ambasador tu dobru saradnju potkrijepio još boljim brojkama.

Samo sa pokrajinom Sjevernom Rajnom Vestfalijom (u kojoj je Vupertal), jednom od 16 njemačkih federalnih jedinica, zabilježen je godišnji obim robne razmjene sa Kinom od oko 30 milijardi evra, rekao je ambasador.

Vupertal se nada većem broju kineskih gostiju i jačanju privredne saradnje.

Kineski turisti znaju sebi da priušte ljepotu i, kako kaže statistika, u prosjeku troše oko 900 evra dnevno, tako da je, upravo, ovom gradu koji je sredinom 19. vijeka bio jedan od najvećih industrijskih centara njemačkog rajha, sada potrebno malo više luksuza, finih radnji, ekstravagantnih izloga.

"Kineski turisti znaju sebi da kupe, recimo, sat od 30.000 evra. Grad još nije shvatio koje im šanse u Kini otvara Engels", rekao je Jor Džu, projektni menadžer vupertalskog "Kineskog centra kometencija" sa diseldorfskim iskustvom, a Diseldorf važi za grad koji zna da posluje s Azijom.

U međuvremenu, kaže Džu, privrednici iz Vupertala predstavljaju se u Kini jednom rečenicom - ja sam iz grada Fridriha Engelsa.

A Engels, ako je suditi po razvoju Kine, odgovara sadašnjem trenutku; on je volio radničku klasu, ali i dobro vino i jastoge, berzanske špekulacije i milionski imetak.

Na Kineze, izgleda, djeluje to što neko dolazi iz Engelsovog grada, tako da je na prošlogodišnjem vupertalsko-kineskom forumu učestvovalo oko 100 firmi iz tog grada u kome su Engelsov djed i otac imali fabriku tekstila, vile i radnike.

Za Džua trougao "Vupertal-Engels-Kina" tek čekaju dobra vremena, a za početak bi u tom njemačkom gradu, kažu eksperti, trebalo otvoriti fine "Asia-shop" prodavnice i trgovine sa "luksuznim šmekom" Diseldorfa i, možda, malo "prepisivati" od grada Trira, gdje je rođen Karl Marks.

Taj grad je već shvatio da kineski turisti vole čokolade, olovke, majice, upaljače, sveske, vino... i još mnogo drugih "đakonija" sa Marksovim likom, kažu oni koji znaju da povežu novac sa idejom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije