Zanimljivosti

I Sjeverna Koreja ima modni centar

I Sjeverna Koreja ima modni centar
I Sjeverna Koreja ima modni centar

ČONGĐIN - Grad Čongđin, nekad poznat kao jedan od najsiromašnijih gradova svakako siromašne Sjeverne Koreje, danas ima daleko drugačiju reputaciju.

Naime, ovo je grad koji je u posljednje vrijeme ponio titulu modne prijestonice Sjeverne Koreje, iako stanovnici i dalje žive na samoj granici siromaštva.

Međutim, ono što je specifično za ovaj grad jeste da je riječ o lučkom gradu, koji je ujedno i veoma važno trgovinsko čvorište. Ovo je mjesto gdje dolazi sva roba namijenjena sjevernokorejskom tržištu, piše "Daily Telegraph".

Čak ni prijestonica Pjongjang se ne može porediti sa Čongđinom kada je moda u pitanju, bez obzira što sva elita koja posjeduje novac živi upravo u prijestonici. Naime, u Pjongjangu važe stroga pravila oblačenja, zbog čega se mnogi i ustručavaju davati novac za dizajnersku garderobu.

To, zapravo, znači da mlade djevojke Pjongjanga dizajnersku odjeću mogu nositi samo u kući.

Naime, to je jedino mjesto u državi gdje se strogo primjenjuju sva pravila i gdje vlada potpuna kontrola. To je dosta drugačije u ostalim gradovima poput Čongđina, gdje vlasti nisu striktne u toj mjeri, a ovaj grad se još naziva i "Divlji zapad" Sjeverne Koreje.

Trgovci garderobom svoju robu nabavljaju uglavnom iz Japana, a najmanja pošiljka iznosi 100 kg garderobe, što je znatna količina.

Ono što je rizično jeste što trgovci nikad ne znaju šta je sadržaj paketa, a iz predostrožnosti uvijek uklanjaju etikete na kojima piše zemlja porijekla. Uglavnom je riječ o polovnoj robi koja je za stanovnike Sjeverne Koreje pravi hit. Uprkos činjenici da je riječ o već nošenoj garderobi, ona je daleko kvalitetnija od bilo kojeg komada odjeće koji se proizvede u Sjevernoj Koreji ili Kini, iz koje takođe dolazi garderoba.

I dok za oblačenje važe striktna pravila, prva koja ih krši jeste Ri Sol Ju, Kim Jong Unova žena, koja se, s vremena na vrijeme, pojavi u nekom dizajnerskom komadu. Međutim, izvori tvrde da se ona, ipak, neće pojaviti u nečemu što i ostale sjevernokorejske žene ne bi mogle priuštiti.

O tome koliko je Čongđin liberalniji govore i svjedočenja onih koji su prebjegli, a koji tvrde da se uske farmerke mogu nositi samo u ovom gradu. Inače, bila kakva vrsta džinsa, posebno oni modeli koji otkrivaju oblik nogu, su bili strogo zabranjeni.

Ovo je poseban pomak za mlade žene Sjeverne Koreje koje su odavno željele da nose ženstvenije modele, ali jednostavno nisu smjele.

O tome koliko žene Sjeverne Koreje žude za pomacima svjedoči i to da se ne libe da posjete i nestručne plastične hirurge i rizikuju život kako bi izgledale ljepše. Odavno se zna da su krupne oči simbol ljepote na Dalekom istoku. I dok elita iz Pjongjanga bez problema odlazi na ove operacije, žene iz unutrašnjosti posjećuju priučene doktore koji proceduru operacije kapaka vrše u kućnim uslovima, bez ikakve anestezije. Ova procedura košta dva dolara, što je pravo bogatstvo za siromašne sjevernokorejske žene.

Inače, zanimljivo je da je bilo kakva vrsta plastične hirurgije zabranjena. Štaviše, pokreću se istrage ukoliko se posumnja da je neko radio zahvat na očima. Međutim, ono što je problematično jeste da postoje ljudi koji su jednostavno rođeni sa takvim očima, pa se ne može dokazati da li je riječ o operaciji ili ne.

Ipak, ono što je ohrabrujuće jeste da čak i u Sjevernoj Koreji postoje gradovi poput Čongđina, gdje su stanovnici spremni da prekrše pravila i odupru se striktnom režimu. Da li je to možda naznaka nekih promjena - vrijeme će pokazati. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije