Zanimljivosti

Intervju za prijem u jaslice

Intervju za prijem u jaslice
Intervju za prijem u jaslice

Upisati dobru školu ili univerzitet je važan korak u životu svakog pojedinca. Međutim, u Hong Kongu taj pritisak počinje daleko ranije.

Naime, roditelji koji žele da djecu upišu u elitno obdanište, tj. jasličku grupu moraju dijete pripremiti za intervju, od kojeg zavisi da li će biti primljeno ili ne.

Jojo Čan ima godinu i po i priprema se za svoj prvi intervju u životu, od kojeg joj možda zavisi i cijela budućnost.

Za pola godine krenuće u vrtić i njeni roditelji su već sada počeli s pripremama, jer je konkurencija u Hong Kongu više nego jaka. Kako svi žele da upišu samo prestižna obdaništa, tako su i uprave obdaništa počele da prave selekciju. Mladi roditelji Čan žele da njihovo dijete bude spremno kada ih pozovu na intervju. Iako mnogima sve ovo zvuči nerealno, dobra obdaništa su ulazna karta za dobre osnovne škole, a dobre osnovne škole otvaraju put ka dobrim srednjim školama i fakultetima.

O tome kolika je navala na najbolja obdaništa govori i podatak da za desetak slobodnih mjesta dobijaju čak više od 1.000 aplikacija, tako da moraju napraviti dobru selekciju. Neki roditelji, poput Čanovih, već sada su angažovali tutorku, koja će njihovu kćerku pripremiti za njen prvi intervju u životu.

U suštini, od djeteta se očekuje da pozdravi sve prisutne na intervjuu i predstavi se. Ipak, da bi došli do toga, ona zajedno s tutorkom svakodnevno marljivo vježba i radi, od toga kako da pravilno izgovori koju riječ, pa do pravilnog držanja. Jojo, bar zasad, uživa u svojim časovima. Njena majka Ema kaže da se od djece zaista dosta očekuje:

"Ovi intervjui znaju biti stresni i zato nastojimo da je pripremimo", kaže Ema i dodaje: "Ali, to je najbitnije, da bude spremna. Većina roditelja smatra da je dobar početak bitan za ostatak života, pa tako i razmišljamo o tome."

Inače, Ema kaže da na jedno mjesto u vrtiću došlo više od 100 aplikacija, te da je spremna na sve da njena kćerka uspije i bude primljena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije