Zanimljivosti

Italijanu oduzeli vozačku jer je gej

Italijanu oduzeli vozačku jer je gej
Italijanu oduzeli vozačku jer je gej

Danilo Đufrida, Italijan sa Sicilije, odnio je pobjedu nakon 15 godina pravne borbe sa dva italijanska ministarstva, a razlog borbe je više nego bizaran... Naime, njemu je prije 15 godina oduzeta vozačka dozvola jer je gej!

Prije nekoliko dana on je iz sudnice izašao kao moralni pobjednik, zbog čega je stekao i pravo na odštetu koja se kreće u desetinama hiljada evra.

Naime, njemu je oduzeta vozačka dozvola nakon što su doktori rekli da nije mentalno sposoban za vožnju jer je gej.

Đufrida je tada odlučio da pokrene tužbu prvo protiv ministarstva zdravlja, a zatim i protiv ministarstva saobraćaja.

Tokom sistematskog pregleda za vojni rok Đufrida, koji danas ima 34 godine, uredno je obavijestio doktore da je homoseksualac.

Međutim, tu se slučaj nije završio jer su ga nakon nekoliko mjeseci pozvali na procjenu sposobnosti za vožnju jer su izrazili sumnju da je mentalno sposoban da upravlja vozilom.

Navodno su tada zaključili da djeluje kao da ga "muči njegov seksualni identitet", što je bilo sasvim dovoljno za oduzimanje vozačke dozvole. Slučaj se godinama provlačio kroz čak tri suda, sve dok Kasacioni sud, najviša sudska instanca u Italiji, nije dosudio da su ova dva ministarstva prekršila njegovu privatnost. Sud je takođe dosudio da su ga oba ministarstva diskriminisala na osnovu seksualnog opredjeljenja, a mogao bi dobiti i 100.000 evra odštete.

"Ovo nije samo moja lična pobjeda, već pobjeda cijele zajednice jer se svakome moglo desiti", rekao je Đufrida nakon presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije