Zanimljivosti

Japan oplakuje smrt Tame, jedine mačke "šefice stanice"

Japan oplakuje smrt Tame, jedine mačke "šefice stanice"
Japan oplakuje smrt Tame, jedine mačke "šefice stanice"

TOKIO - Tama, japanska mačka koja se proslavila kao jedina mačka "šefice železničke stanice" u svijetu, uginula je u ponedjeljak u 16. godini.

Tama je bila poznata i po tome što je od bankrota spasila kompaniju "Vakajama Elektrik", čiji je bila potpredsjednik od 2013.

Predstavnica "Vakajama Elektrika" je objavila da je mačka bila već neko vrijeme bolesna, te da će njena sahrana biti obavljena na stanici ovog vikenda.

Zbog ove crno-bijelo-žute mace, koja je 2007. postavljena za "šeficu stanice", na hiljade turista je posjećivalo malu željezničku stanicu Kiši, u distriktu Vakajama, i tako je spasilo od bankrota i zatvaranja.

Procjenjuje se da je krznatu "šeficu stanice" godišnje dolazilo da vidi oko 55.000 ljudi, a zahvaljujući prodaji suvenira s njenim likom kompanija koja se do tada suočavala sa gubicima je samo u prvoj godini Taminog "šefovanja" zaradila 1,1 milijardu jena (10,4 miliona dolara).

Tama je postala toliko popularna da je dobila i voz oslikan u bojama svog krzna, što je kompaniji donijelo dodatnu zaradu.

Svjesno da Tama neće još dugo živjeti, rukovodstvo "Vakajama Elektrika" je prije nekoliko godina predstavilo njenu nasljednicu - Nitamu, koja će je ubuduće zamjenjivati u ulozi "šefice stanice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije