Zanimljivosti

Jedini fotoaparat koji se vratio s Mjeseca prodat za 660 hiljada evra

Jedini fotoaparat koji se vratio s Mjeseca prodat za 660 hiljada evra
Jedini fotoaparat koji se vratio s Mjeseca prodat za 660 hiljada evra

SIDNEJ - Fotoaparat Hasselblad 500 koji je korišten u američkoj misiji na Mjesec prodan je na aukciji u Beču za 660 hiljada evra, javljaju austrijski mediji, a prenosi Hina.

Fotoaparat korišten u misiji Apolo 15 prije 33 godine na aukciju je stavila austrijska aukcijska kuća Galerie Westlicht. Kupio ga je telefonskom ponudom japanski biznismen Terukacu Fudžisava. S porezima i provizijom za fotoaparat će platiti ukupno 660 hiljada evra.

Hasselblad 500 nije jedini fotoaparat koji je bio na Mjesecu, ali je jedini koji je vraćen na Zemlju. Nil Armstrong je tokom svoje misije 1969. imao fotoaparat, ali on je ostao na Mjesecu jer zbog dodatnog tereta Mjesečevih stijena nije bio dovoljno prostora u svemirskoj letjelici za povratak fotoaparata na Zemlju.

Fotoaparat prodan u Beču koristili su astronauti džejms Irvin i Dejv Skot koji su bili u svemiru od 26. januara do 7. avgusta 1971. godine. Švedski proizvođač Hasselblad dizajnirao ga je da izdrži uslove na Mjesecu i još je uvijek u funkcionalnom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije