Zanimljivosti

Kinesko selo udovica

Kinesko selo udovica
Kinesko selo udovica

Žene nastoje da ukažu na problem zagađenja vazduha, tla i vode kancerogenim materijama

Selo koje se nalazi u ruralnom dijelu Kine, poznato kao rodno mjesto Mao Cedunga, već decenijama je poznato kao selo udovica, jer je opaka bolest odnijela živote njihovih muževa, očeva i sinova.

Za njima su ostale žene koje na sve načine nastoje da ukažu na problem zagađenja vazduha, tla i vode kancerogenim materijama, zbog kojih su oboljeli njihovi najmiliji. Zapravo, rijetko koje domaćinstvo ima muškog člana:

"Mislim da je definitivno nešto u vazduhu", kaže Liu Juanling (66), koja je nedavno ostala bez supruga, koji je umro od karcinoma pluća. Ona je samo jedna od nekoliko desetina udovica u ovom selu.

Ono što je intrigantno jeste da se ista priča ponavlja već decenijama u selu koje se nalazi u predgrađu Žužua, gradića u proviniciji Hunan.

Vu Feijue je ostala bez oca, a uvjerena je da su teški metali koji se nalaze u tlu, a samim time i u svemu što jedu, uzrok oboljenja njenog oca, koji je nedavno umro.

"Mislim da ga je zemlja ubila... Ništa drugo", kaže ona.

Žene su smogle snage i zajednički apelovale na vlasti.

"Jedino što želimo jeste da nam neko pomogne, ali nas vlasti ignorišu", kaže Čeng Jiahui, 73-godišnja udovica.

Seljani kažu da niko nije naišao na čvrst dokaz da je zagađenje uzrok svih smrti u selu. Međutim, sa druge strane, ne znaju šta bi drugo moglo biti, jer su se oboljenja javila neposredno nakon industrijalizacije ovog kraja.

Ovo selo nije usamljeno, jer širom Kine postoji na stotine "karcinomskih sela", kako ih zovu. Međutim, problem je što nikada nije sprovedeno neko istraživanje niti neka ozbiljnija studija stanja.

Kada je, konkretno, riječ o selu udovica, onda postoji lista od 54 imena ljudi koji su oboljeli od karcinoma posljednjih godina. Od tih oboljelih, 43 je umrlo, od kojih je najveći broj muškaraca. Zanimljivo je da se vjeruje da muškarci umiru zato što su mahom svi rođeni u selu, dok su se žene udale i tek u zreloj dobi doselile u selo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije