Zanimljivosti

Klavir iz "Kazablanke" na aukciji prodat za 3.41 milion dolara

Klavir iz "Kazablanke" na aukciji prodat za 3.41 milion dolara
Klavir iz "Kazablanke" na aukciji prodat za 3.41 milion dolara

Klavir iz filma "Kazablanka" prodat je na aukciji u Njujorku za 3.41 milion dolara za samo tri minuta u prepunoj sali.

Narandžasti klavir sa marokanskim motivima bio je glavni eksponat ponuđen u aukcijskoj kući Bonams među 200 predmeta iz zlatnog doba Holivuda, uključujući 30 vezanih za "Kazablanku".

Na prodaji su bile i haljine Grejs Keli, Merlin Monro, Džudi Garland ili Rite Hejvort, prsluk od odijela Klarka Gejbla iz filma "Prohujalo s vihorom", kostim lava iz "Čarobnjaka iz Oza" od pravog krzna koji je za dva minuta prodat za 3,07 miliona dolara. Takođe su ponuđene desetine plakata, fotografija ili potpisanih scenarija, prenosi RTRS.

Klavir iz "Kazablanke" nije imao početnu cijenu, ali prodaja je počela od 1,6 miliona dolara i poslije tri minuta završila se sa 3,41 milion dolara.

Taj klavir je sveprisutan u filmu iz 1942. godine sa Hemfrijem Bogartom i Ingrid Bergman u glavnim ulogama. Klavir je vjerovatno proizveden 1927, i imao je samo 58 dirki, 30 manje nego klasični klavir. Bio je vlasništvo zubara iz Los Anđelesa od 80-tih godina prošlog vijeka i prvi put je ponuđen na aukciji.

"Kazablanka", film čija se radnja odvija u vrijeme Drugog svjetskog rata, u istoimenom marokanskom gradu, 1944. godine je dobio Oskara za najbolji film. Po Američkom institutu za film, to je treći najbolji američki film svih vremena, poslije "Građanina Kejna" i "Kuma".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije