Zanimljivosti

Kraljevska cijena za vjenčani list Napoleona i Žozefine

Kraljevska cijena za vjenčani list Napoleona i Žozefine
Kraljevska cijena za vjenčani list Napoleona i Žozefine

PARIZ - Vjenčani list francuskog vojskovođe Napoleona Bonaparte i Žozefine de Boarne prodat je danas na aukciji u Parizu za 437.500 evra, saopštila je aukcijska kuća Riel-Malmezon.

 Vrijednost vjenčanog lista procijenjena je od 80.000 do 100.000 evra.

Aukcija je organizovana povodom 200 godina od Žozefinine smrti.

Ovaj jedinstveni dokument, lični primjerak Žozefine, potpisan je 8. marta 1796. godine u popodnevnim časovima. Vjenčani list pripadao je jednom privatnom licu, koji ga je prodao Muzeju Pisama i rukopisa u Parizu, saopšteno je iz aukcijske kuće.

Ceremonija vjenčanja između Bonaparte, tada 27-godišnjeg generala i šest godina starije Žozefine, udovice s dvoje djece, održana je 9. marta.

Brak je registrovan u Parizu 18. marta 1796. godine.

Napoleon je 1804. godine u katedrali Notr dam u Parizu, sebe i Žozefinu proglasio carevima.

Poslije razvoda 1810. godine, Žozefini je ostala titula imperatorke, iako se Napoleon ponovo vjenčao s Marijom Lujzom s kojom je imao dva sina. 

Napoleon je rođen je u Ajačiju na Korzici 15. avgusta 1769. kao drugo od osmoro djece, samo godinu dana nakon što je Korzika postala francuska teritorija. Bio je zatvoren i prognan na britansko ostrvo Svetu Jelenu od 15. oktobra 1815. godine. Umro je 5. maja 1821. godine. 

Mari Žozef Roz de la Pageri ili Žozefina de Boarne rođena je 23. juna 1763. godine na karipskom ostrvu Martinik. Umrla je 29. maja 1814. godine u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije