Zanimljivosti

Kraljica i Miki Maus na istoj kovanici

Kraljica i Miki Maus na istoj kovanici
Kraljica i Miki Maus na istoj kovanici

ALOFI - Ostrvce Niue u Južnom Pacifiku, koji se nalazi 2.400 kilometara sjeveroistočno od Novog Zelanda, pustio je u opticaj kovanice s otisnutim likom britanske kraljice Elizabete II na jednoj, te lika iz Diznijevih crtića, Mikija Mausa, na drugoj strani.

Riječ je o zlatnim i srebrnim novčićima čija stvarna vrijednost premašuje njihovu nominalnu vrijednost otisnutu na kovanici. Autori kovanica se nadaju da će podstaći interes numizmatičara.

Sudeći prema dosadašnjem iskustvu, to bi im moglo uspjeti. Naime, u samo 10 minuta nedavno je "planulo" 1.000 kovanica s likom Paje Patka, izjavio je je Simon Harding, direktor privatne novozelandske firme Muzej novca, koja ih je iskovala.

Zasad se najbolje prodaju novčići s likom Mikija, Plutona i Mini. Razmjenjuju se za 80 evra iako im je vrijednost otisnuta na pismu samo 25 dolara.

Ostrvce Niue s 1.400 stanovnika prikuplja rojaltije (naknade za iskorištavanje prava) od svake prodane kovanice. Niue je pridružen Novom Zelandu i nada se da tim kovanicama u sljedećih 10 godina ostvari zaradu od 4,5 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije