Zanimljivosti

Mona Liza poštanskih maraka prodata za 9,5 miliona dolara

Mona Liza poštanskih maraka prodata za 9,5 miliona dolara
Mona Liza poštanskih maraka prodata za 9,5 miliona dolara

NJUJORK - Mala poštanska marka iz Britanske kolonijalne Gvajane, koja važi za jednu od najvrjednijih na svijetu, prodata je na aukciji u Njujorku za rekordnih 9,5 miliona dolara.

Veličine 2,54 x 3,18 centimetara i oktogonalnog oblika, marka, prvobitno procijenjena između 10 i 20 miliona dolara, prodata je u utorak poslije samo dvije minute licitiranja.

Riječ je o jedinom primjerku marke od jednog centa, štampane na papiru magenta 1856, koja je bila namijenjena plaćanju poštarine za dostavu novina.

Njena istorija je izuzetno zanimljiva. Sredinom XIX vijeka poštanska služba u Gvajani je zavisila od zaliha marki koje su joj dopremane iz Velike Britanije.

Godine 1856, načelnik gvajanske pošte bio je primoran da, usljed kašnjenja jedne pošiljke, zatraži da se lokalno odštampa određena količina maraka. "Britanska Gvajana" je jedina preostala marka te serije.

Godine 1873. otkrio ju je 12-ogodišnji kolekcionar Vernon Von, koji je sa porodicom živio u Gvajani. Marka je bila na pismu njegovog ujaka i on ju je sačuvao u svom albumu.

Kasnije ju je prodao drugom kolekcionaru za nekoliko šilinga i marka je 1878. dospjela u Veliku Britaniju.

Od tada njena vrijednost nije prestajala da raste. Promijenila je veliki broj kolekcionara dok nije došla u ruke francuskom grofu Filipu la Retonijer von Ferariju, možda najvećem kolekcionaru poštanskih maraka u istoriji.

Njegova ogromna kolekcija bila je izložena u Berlinskom muzeju. Nakon Ferarijeve smrti, Francuska je uzela kolekciju kao dio ratne reparacije po završetku Prvog svjetskog rata.

Marku je na aukciji 1922. kupio Artur Hind za 3.600 dolara, da bi je njegova udovica prodala za 40.000 dolara.

Godine 1970. marka je otkupljena za 280.000 dolara, a 1980. američki multimilioner Džon du Pont je za nju dao 935.000 dolara.

Gvajana je stekla nezavisnost 1966. Danas je mala, siromašna zemlja i ima oko 700.000 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije