Zanimljivosti

Nahranite nepca, ali i oči

Nahranite nepca, ali i oči
Nahranite nepca, ali i oči

Prelijepi kostimi, muzika, mažoretkinje raspoložene za ples i cvijeće na svakom koraku samo su neki od bogatih sadržaja tradicionalnog Praznika mimoze u Herceg Novom.

Drugi mjesec je još od davnina prepoznat kao mjesec festivala, koji se održavaju u cijelom svijetu. Izuzetak nisu ni države u "komšiluku", a Crna Gora se svakako može pohvaliti jednim od najpopularnijih.

Koncertom popularnog pjevača Džibonija u petak naveče i zvanično je počeo ovogodišnji festival posvećen žutom cvijetu.

Program koji će trajati do 1. marta svojim nastupima će upotpuniti i Sergej Ćetković, Dejan Petrović i "Big bend", kao i Vlada Divljan.

Praznik mimoze u "Titovoj vili": Zanimljivo je da je od ove godine Praznik mimoze opet smješten u vilu "Galeb" ili "Titovu vilu", koja, iako nije radila prošle decenije, ostaje privlačna i zanimljiva.

Vila od oko 5.500 kvadrata sagrađena je 1976. godine i izgrađena je za nevjerovatnih šest mjeseci. Danas su na objektu i unutrašnjosti najupečatljiviji tragovi vremena, a zbog činjenice da će se po njemu šetati srećni su kako posjetioci, tako i šezdesetak izlagača iz Crne Gore, Srbije i BiH.

Planiran je bogat likovni, književni i pozorišni program. Između ostalih putnici namjernici, ali i slučajni prolaznici kroz ovaj crnogorski grad tokom februara imaće priliku da pogledaju izložbu grafika i akvarela Renate Papište, kao i postavku "Stanica", te izložbu novskih slikara Voje Stanića, Bate Pravilovića i Mitka Bulajića.

Dječji maskenbali i Dan zaljubljenih: Tradicionalne fešte neće biti izostavljene ni ove godine, pa će mališani imati priliku da se zabavljaju kroz tri dječja maskenbala, a oni stariji uživaće u velikoj bokeškoj fešti - sajmu masline i vina.

Program za Dan zaljubljenih naslovljen "Portonovi Valentine's Party" biće održan takođe na trgu u Herceg Novom.

Cvjetni praznik u čast mimozi osnovan je u Herceg Novom 1969. godine. Tada je zamišljen i do danas se realizuje kao turistička manifestacija koja zimu u gradu na ulazu u Boku ispunjava brojnim kulturnim i sportskim sadržajima, neizbježnim feštama od ribe, vina i muzike, maskenbalima, karnevalskim povorkama. Praznik traje od kraja januara do početka marta, mada, kako mimoza cvjeta u februaru, ovaj praznik se uglavnom veže za taj mjesec.

Festival kafe i čokolade: Praznik mimoze nije jedini zanimljiv festival koji tokom februara možete posjetiti u regionu. Naime, u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u Zagrebu u periodu od 6. do 9. februara biće održan Festival kafe i čokolade ili "Coffee & Chocofest".

Ovo je zasigurno događaj koji se ne propušta, a festival će prvi put biti održan u ovom obliku. Nastao je spajanjem Festivala čokolade "Zagreb Chocofest" i Festivala kafe "Coffee Art Zagreb".

S obzirom na to da se kafa i čokolada tradicionalno vole, njihovim spajanjem festival dobija novu dimenziju.

"Cilj festivala je predstavljanje najboljih svjetskih čokolada i kava, a zamišljen je kao promocijsko-prodajni događaj. Na festivalu možete uživati u prezentacijama pripreme i kušanja kave i čokolade, razgovarati sa stručnjacima, sudjelovati u raznim tematskim radionicama, zabaviti se, naučiti nešto novo, uživati u umjetnosti i biti dio humanitarne priče", pojasnila je Sanja Bančević-Medenica, direktorica zagrebačkog festivala kafe i čokolade.

U ponudi i praline od čvaraka: Od neobičnih proizvoda posjetioci nikako ne bi smjeli da propuste isprobavanje egzotičnih čokolada s pršutom, maslinovim uljem ili, čak, praline od čvaraka.

"Posjetioci će takođe moći gledati kako kavu spravljaju vrhunski baristi, te kako se čokolada sljubljuje s vinima, konjacima ili cigarama. Osim iz Hrvatske, predstaviće se i proizvođači iz Slovenije i Rusije", najavila je Bančević-Medenica program ovog zanimljivog festivala.

Dio festivala biće posvećen umjetnosti, a u tom dijelu će se predstaviti Karen Eland, slikarka iz SAD, koja je među prvima počela slikati kafom. Albanski umjetnik Saimir Strati predstaviće mozaike od zrna kafe, zahvaljujući kojima se njegovo ime čak sedam puta našlo u knjizi Ginisovih rekorda.

Izgledajte kao Fantom iz opere: Svojevrstan ekstravagantni maskenbal i jedinstvena prilika da izgledate kao Fantom iz opere jeste karneval u Veneciji, koji se smatra najpoznatijom baroknom zabavom na svijetu.

Jedan od najpopularnijih evropskih karnevala održava se od 15. februara do 4. marta, a tokom prošlosti bio je čarobno vrijeme za svakoga i u njega je bio uključen cijeli grad.

Razbijao je sva društvena pravila i norme, a prosječnom čovjeku davao priliku da se izgubi u brojnim bučnim slavljima. To je bio intenzivan period za Mlečane, gdje bi se u susretu na ulicama ljudi međusobno pozdravljali sa "Dobro jutro, gđo Maska!", te nije postojao lični identitet, pol i društvena klasa - bilo je bitno samo učestvovati u jednoj velikoj karnevalskoj iluziji.

Za posjetioce je ovo sjajna prilika da vide sve znamenitosti Venecije, poput Mosta uzdisaja, Duždeve palate, trga i crkve svetog Marka, mosta Rialto...

Porijeklo iz doba antike: Venecijanske maske porijeklo vuku još iz vremena antike, a služile su tokom mnogih mjeseci u godini. Kasnije su bile dozvoljene od početka venecijanskog karnevala do posljednje noći manifestacije.

Danas je karneval u Veneciji jedan od najposjećenijih na svijetu, a na popularnosti je dodatno dobio filmom "Oči širom zatvorene" sa Tomom Kruzom i Nikol Kidman u glavnim ulogama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije