Zanimljivosti

Najveća deponija na svijetu postaje park

Najveća deponija na svijetu postaje park
Najveća deponija na svijetu postaje park

NEW YORK - Nekada najveće odlagalište na svijetu polako, ali sigurno postaje najveći park Njujorka koji će se prostirati na gotovo devet četvornih kilometara.

Od ukupne površine novog parka čak 45 odsto će biti na prostoru nekadašnjeg odlagališta.

Proces sanacije odlagališta trajaće nekoliko godina, a već sada su određena područja sanirana te čekaju rekreativce i sve druge koji žele uživati u prirodi.

Humci puni smeća prekriveni su te polako postaju brežuljci koji će sadržavati terene za fudbal, brdski biciklizam i druge rekreativne aktivnosti. Na brežuljcima je zasađena autohtona vegetacija koja se vrlo dobro primila te sa sobom donijela bube i ptice.

Lokacija parka je i mjesto za testiranje obnovljivih izvora energije kao što su energija vjetra ili sunca. Plinovi koji nastaju fermentacijom otpada prikupljaju se te koriste u sistemima grijanja za više od 20 hiljada kućanstava.

Prekriveni prostor zaštićen je nepropusnom membranom i drenažnim slojem koji spriječava oticanje oborina i otpada u okolinu.

Zbog visoke toksičnosti otpada koji se nalazi ispod humaka biti će potrebno najmanje 30 godina posmatranja i saniranja kako bi se cijeli krajolik doveo u prihvatljivo stanje.

Uprkos ovoj činjenici, Freshkills Park je inspiracija koja dokazuje kako čovjek ipak može sanirati svoje efekte na okolinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije