Zanimljivosti

Najveća svjetska izložba kreacija frizera za pse

Najveća svjetska izložba kreacija frizera za pse
Najveća svjetska izložba kreacija frizera za pse

Od lavova pa do superheroja, kreativni vlasnici pasa iz godine u godinu oduševljavaju posjetioce izložbi pasa. Oni su ujedno dokaz da umjetnost nije ograničena isključivo na slikarsko platno. Jedan od najpoznatijih britanskih stilista pasa je Sju Eld-Viver, majka četvoro djece, koja je dosad za svoje "kreacije" osvojila sve moguće nagrade, i to uz pomoć svoje pudlice Dobi.

Ona se isprobala u skoro svim načinima stilizovanja, a jedan od njenih najvećih izazova jeste izložba frizera za pse u Heršiju, savezna država Pensilvanija, gdje se održava najveća svjetska izložba ove vrste u svijetu.

Nagrada o kojoj svi maštaju: Nagrada je više nego privlačna i o njoj maštaju svi frizeri koji se bave stilizovanjem psećih frizura - naslovna strana u magazinu "Groomer to Groomer",  na kojoj su se dosad pojavljivali isključivo psi s područja SAD.

"Ako se bavite ovom vrstom kreativnog stilizovanja, onda je velika stvar biti prvi u Velikoj Britaniji... Ali ako ste ozbiljni u onome čime se bavite onda je izazov s druge strane Atlantika, jer ako želite biti najbolji onda morate biti i u društvu najboljih", kaže Eld-Viverova.

Prekretnica za profesiju: Takmičenje u SAD je ubjedljivo najjače na svijetu. Zapravo, industrija uljepšavanja kućnih ljubimaca je veoma unosna, s milionskim zaradama. Ako uspijete da pobijedite u Heršiju, to vam može preokrenuti cijeli  život i profesionalni put.

Adrijan Poup iz Konveja, Južna Karolina, šampionku među stilistima, ne iznenađuje veliko interesovanje za ovu relativno mladu poslovnu oblast. Poupova kaže da ima posla više nego što je mogla zamisliti.

Mnogo troše na ljubimce:  "Možda zvuči čudno, ali u ovim krajevima ljudi više troše na kućne ljubimce nego na djecu", objašnjava ona, pokazujući svoj luksuzni hotel za kućne ljubimce koji je nedavno otvorila.

"Ovdje imamo televizore, specijalan namještaj... Zapravo, vlasnici sami mogu izabrati smještaj za svog psa i, naravno, odabrati TV kanal koji žele da gledaju, a uglavnom je to Cartoon Network koji voli većina pasa", objašnjava Poupova, koja je od stiliste prešla u "hotelijere za pse".

Baš kao i Eld-Viverova, i Poupova je imala ozbiljne planove za izložbu u Heršiju, a ove godine je odlučila da svoje pse Logana i Guči stilizuje u Diznijeve junake.

Finalnom takmičenju prisustvuje čak 5.000 posjetilaca

"Mislim da se mogu poistovjetiti sa skulptorima, s tom razlikom da umjesto drveta i gline ja radim sa svojim psima. Pikaso je koristio slikarsko platno, a ja koristim svoje pse. Oni su moje platno", priznaje Poupova.

Velika popularnost izložbe:  O popularnosti ove izložbe svjedoči i to da finalnom takmičenju prisustvuje čak 5.000 posjetilaca.

Eld-Viverova je ove godine pripremila jedno od najvećih iznenađenja za publiku jer je Dobi dobila sasvim novi izgled.

"Ove godine sam odlučila da Dobi bude gejša iz 'Gejšinih memoara'", kaže Eld-Viverova.

Težak zadatak za žiri:  Sudije ovog prestižnog takmičenja i same su svjesne koliko je truda i napora uloženo u transformaciju pasa.

"Naravno, svi smo svjesni da se ovdje ne radi samo o boji i farbanju pasa. Oblikovanje frizure je od ključnog značaja da biste postigli efekat koji želite", kaže sudija Teri Dimarino.

Dobi jedina pobjednica iz Britanije:  Pored Dobi kao gejše, pojavilo se još nekoliko nevjerovatnih kreacija poput Betmena, Simpsonovih, Paje Patka...

Na kraju prestižnu nagradu je odnijela Dobi, koja je ujedno postala i jedini britanski pas koji je pobijedio na ovom takmičenju.

"Još ne mogu da vjerujem da smo uspjele. Krenule smo na najbolje i dokazale da možemo biti ravnopravne s njima", rekla je na kraju Eld-Viverova, ne krijući svoje zadovoljstvo i sreću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije