Zanimljivosti

Najveće tajne pod pečatom

Najveće tajne pod pečatom
Najveće tajne pod pečatom

Tajni dokumenti oduvijek su golicali maštu i budili ideje o teorijama zavjere, a skidanje pečata sa nekih od njih moglo bi promijeniti svijet.

Iako su iščekivani s nestpljenjem, nakon skidanja tajne sa pojedinih dokumenata nije se dogodilo ništa spektakularno. Ali sigurno je da će skidanje pečata sa nekih od ovih najvećih tajni uzdrmati svijet. Ovu interesantnu listu sastavila je ekipa "Alltime10s" na YouTubeu.

Dokumenti o ubistvu JFK: Neki od njih treba da budu otvoreni 2017. godine, ali još barem hiljadu će ostati pod velom tajne duži period. Jedan od najpopularnijih američkih predsjednika Džon Ficdžerald Kenedi ubijen je u Dalasu 22. novembra 1963. godine. Li Harvi Osvald je optužen za Kenedijevo ubistvo. S mogućim izuzetkom ubistva Abrahama Linkolna, nijedna pojedinačna smrt nije toliko uticala na američku psihu kao atentat na Kenedija. Većina Amerikanaca ne vjeruje da je Osvald djelovao sam i razne teorije zavjera o Kenedijevom ubistvu i danas žive.

Dokumenti o praćenju M.L. Kinga: FBI je svoju arhivu o praćenju i prisluškivanju Martina Lutera Kinga zapečatio do 2027. godine.

Vođa pokreta za građanska prava američkih crnaca osnovao je 1957. godine Konferenciju južnjačkog hrišćanskog vođstva, organizaciju koja je postala srž pokreta za ukidanje segregacije bijelog i crnog stanovništva u južnim državama SAD. King je za svoje zalaganje za nenasilje godine 1964. dobio Nobelovu nagradu za mir.

King je pao kao žrtva atentata. Počinilac, sitni kriminalac Džejms Erl Rej, je priznao zločin i bio osuđen, ali su s vremenom neki novootkriveni detalji i Rejevo povlačenje priznanja dali materijal za razne teorije zavjere, koje kao naručioce ubistva navode tadašnje američke vlastodršce.

Istraga o 9/11: Sva dokumentacija CIA o terorističkom napadu Al Kaide na SAD 11. septembra 2001. godine ostaje tajna do daljeg. Taj napad, u kojem je poginulo oko 3.000 ljudi, uzdrmao je SAD, ali i cijeli svijet.

Tog dana, koji je promijenio svijet, 19 članova Al Kaide otelo je četiri američka putnička aviona i njima izvelo napad na SAD. Dva aviona udarila su u Svjetski trgovački centar u Njujorku, u nebodere poznate kao "blizanci". U svaki od njih zabio se po jedan avion, nakon čega su se srušili. Treći avion udario je u Pentagon, a četvrti avion, koji nije završio svoju misiju, srušio se u ruralnom dijelu opštine Somerset, u Pensilvaniji.

Dokument iz Činona: Pronađen je u vatikanskoj arhivi 2001. godine. Tvrdi se da u njemu piše kako je papa Klement V pomilovao Žaka de Molea i vitezove templare, oslobodivši ih svih optužbi... ali ipak su pohvatani i pobijeni.

Eksperiment na identičnim blizancima: Rezultati eksperimenta iz 1960, u kojem su identični blizanci nasilno razdvajani za potrebe istraživanja, pod pečatom su u arhivi Harvarda do 2066. godine.

Dokumenti o slučaju "RMS Lancastria": Ovaj ogromni brod potopljen je 1940. godine. Tom prilikom poginulo je 5.000 ljudi. Dokumenti o tom slučaju biće dostupni tek 2040. godine.

Francuski NLO slučajevi: Ovi dokumenti deklasifikovani su 2007. godine. Pokazalo se da je od 1.600 prijavljenih i ispitanih slučajeva njih 25 potpuno neobjašnjivo.

Dokumenti o pokolju u Katinskoj šumi: Nakon što su otvoreni 2002. godine, Rusija je morala priznati da je 1940. pogubila 20.000 poljskih zarobljenika.

Autobiografija Marka Tvena: Autobiografija američkog književnika izazivala je veliku pažnju sve do otvaranja 2010. godine, kada se nije dogodilo ništa spektakularno.

Operacija "Northwoods": U pitanju je plan američke vojske o sprovođenju terorističkih napada na SAD kako bi se dobila podrška javnosti za rat sa Kubom. Dokumenti su otvoreni 1990. godine i izazvali zgražanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije