Zanimljivosti

Napravio avion od otpada

Napravio avion od otpada
Napravio avion od otpada

Još kada je bio dječak Džordž Mel je sanjao da će jednog dana letjeti. Međutim, kada mu je umro otac morao je odustati od studija i šanse da postane pilot. Ali on se nije predao već je odlučio napraviti sebi avion i to u svom dvorištu.

"Od kada sam bio dijete imao sam želju da postanem inženjer aeronautike", kaže dvadesettrogodišnji Mel, koji živi u Jubi, glavnom gradu Južnog Sudana.

"Volim da pravim letjelice. Kao mali sastavljao sam metalne šipke i na njih stavljao zavjese i tako skakao s krova svoje kuće. Umalo nisam pri tome slomio nogu."

Uprkos početnom razočaranju, odlučio je naučiti šta god je mogao o letenju. Srednju školu je pohađao u Ugandi, ali nakon očeve smrti morao se vratiti kući.

"Kako nisam išao u školu imao sam dosta vremena koje sam trošio na učenje aeronautike. Držao sam se svojih snova i počeo sam sakupljati materijale da sebi napravim avion."

Obilazio je radionice i otpade u Jubi da bi napravio aluminijumsku šasiju za avion i uvezao je dva mala motora. Umjesto pilotskog sjedišta koristio je vrtnu stolicu, dok je finalizirao avion uz pomoć informacija koje je pronalazio u starim knjigama o avijaciji i na internetu. Krajem 2013. godine Južni Sudan je zahvatio rat zbog borbe dva vodeća političara. Ali Mel je nastavio raditi na avionu iako je bilo borbi u blizini njegove kuće. Kada ga je završio prošle godine otišao je da traži dozvolu za let, ali je nije dobio, tako da do danas još nije isprobao svoje umijeće. On je ubijeđen da avion leti i zasad ga samo isprobava na zemlji. Da sav njegov višegodišnji trud nije bio uzaludan govori i podatak da su vazduhoplovne snage Južnog Sudana bile toliko oduševljenje njegov kreacijom i poznavanjem aeronautike da su ga zaposlile u svom informatičkom odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije