Zanimljivosti

Našli neprocjenjivo blago, dobili tapšanje po leđima

Našli neprocjenjivo blago, dobili tapšanje po leđima
Našli neprocjenjivo blago, dobili tapšanje po leđima

Ronioci rekreativci iz ronilačkog jednog kluba u Izraelu našli su blago neprocjenjive vrijednosti, najveće ikada pronađeno na teritoriji te zemlje, a kao nagradu dobili su pohvalu vlasti.

Grupa ronilaca iz kluba u Cezareji pronašla je 2.000 zlatnih novčića starih više od 1.000 godina, a stručnjaci kažu da se vrijednost blaga teškog devet kilograma ne može procijeniti.

"U pitanje je najveća količina zlata pronađena na obali Izraela. Ronioci su prvo mislili da su u pitanju novčići iz neke dječje igre, ali kada su shvatili da je u pitanju prava stvar, odmah su nekoliko komada iznijeli na površinu i kontaktirali direktora ronilačkog kluba", navodi se u saopštenju Izraelskog tijela za antikvitete.

Kako se dodaje, eksperti za arheološka istraživanja su brzo stigli na lice mjesta i pronašli oko 2.000 novčića različite veličine.

Sada će oblast najvjerovatnije biti ograđena, a arheolozi će pokušati da otkriju porijeklo blaga.

"Vjerovatno je u blizini olupina nekog broda", navodi se u saopštenju.

Portparolka Joli Švarc je za AFP rekla da je blago toliko vrijedno, da se vrijednost prosto ne može procijeniti, a navela je i da zlato pripada državi, kao i da zakonom nije propisana nagrada nalazačima arheoloških blaga, piše B92.

"Ronioci Cvika Fojer, Kobi Tvina, Avivit Fišler, Joav Lavi i Joel Miler su građani za uzor. Oni su otkrili zlato i imaju zlatno srce, koje je puno ljubavi za svoju zemlju i svoju istoriju", rekao je Kobi Šarvit, direktor odjeljenja za pomorsku arheologiju Izraelskog tela za antikvitete.

Izraelski zakon predviđa kaznu od do pet godina zatvora za one koji neovlašćeno prisvoje ili prodaju antikvitete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije