Ostali sportovi

Neustrašivi Feliks spreman za novi pokušaj

Neustrašivi Feliks spreman za novi pokušaj
Neustrašivi Feliks spreman za novi pokušaj

VAŠINGTON - Austrijski avanturista Feliks Baumgartner nada se da će danas izvesti skok sa ivice svemira, nekoliko dana nakon što je morao da odustane od prvog pokušaja zbog jakog vjetra.

Baumgartner će biti podignut balonom na visinu od 37 kilometara, a potom će odatle skočiti i, kako očekuje, postati prvi čovjek koji je probio brzinu zvuka u slobodnom padu.

Ukoliko bude uspješan, ući će u knjige rekorda, ali ako ne bude, posljedice mogu biti ozbiljne, uključujući i smrt.

Don Dej, meteorolog ove misije koju sponzoriše "Red bul", kaže da je vremenska prognoza za sutra povoljana, ali da će sve opet zavisiti od jačine vjetra.

Uspon će trajati dva do tri časa, a skok, ako sve bude u redu, 15 do 20 minuta. Prvih pet minuta traje slobodan pad, a posljednju dionicu Baumgartner će preći uz pomoć padobrana, prenio je AFP.

Kompletan pokušaj direktno će prenositi televizijske stanice širom svijeta, a skok će moći da se prati i na internetu.

Najveći rizik je u tome da Baumgartner počne da se nekontrolisano vrti tokom pada i bude izložen G sili zbog koje bi mogao da izgubi svijest. Od ključnog značaja je da iskoči iz kapsule sa glavom nadole, kako bi postigao veću brzinu.

Čak i najmanje oštećenje njegovog specijalnog odijela  pod pritiskom moglo bi da bude fatalno za skakača na velikim visinama, gdje ima veoma malo vazduha. Ako se to desi, njegova krv bi mogla da proključa, što donosi sigurnu smrt.

Temperatura od oko minus 68 stepeni Celzijusovih na visini sa koje će Baumgartner skočiti mogla bi da ima neočekivan efekat ako njegovo odijelo popusti na bilo koji način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije