Zanimljivosti

Novčana naknada za dolazak na posao biciklom

Novčana naknada za dolazak na posao biciklom
Novčana naknada za dolazak na posao biciklom

PARIZ - Devetnaest francuskih preduzeća se dobrovoljno odazvalo vladinom projektu prihvatajući da plaćaju troškove zaposlenima koji na posao idu biciklom.

Od drugog juna pa u narednih šest mjeseci ova francuska preduzeća plaćaju 0,25 evra po pređenom kilometru biciklom do posla svojim zaposlenima, preneo je list "Čalanž".

To znači da će neko ko živi na oko pet kilometara od posla svakog mjeseca dobiti po 50 do 60 evra "na platu" zbog dvotočkaša.

Mjera je donijeta kako bi se ispravila nepravda jer su firme do sada samo plaćale troškove prevoza zaposlenima koji idu na posao automobilom ili javnim prevozom. Biciklisti su bili izuzeti od nadoknade.

Ovaj pilot projekat je pokrenulo francusko Ministarstvo saobraćaja u martu ove godine kako bi pokušali da smanje broj vozila i povećaju broj ljudi koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo.

Projekt obuhvata ukupno 25 mjera za podsticanje biciklizma i pješačenja, među kojima je i plaćanje zaposlenima neoporezovanih 0,25 evra po pređenom kilometru.

Vladina komisija za koordinaciju razvoja vožnje bicikla vjeruje da će se tom mjerom broj onih koji na posao putuju biciklom povećati za 50 odsto.

Državu će ova mjera koštati oko 109 miliona evra, ali pristalice ovog projekta smatraju da će, kada se uzme u obzir šira socioekonomska analiza, uključujući i uštede u zdravstvu, Francuska na kraju biti na dobitku, a njeni stanovnici zdraviji i zadovoljniji.

Smanjenje subvencija na vožnju automobilima i uvođenje podsticaja za vožnju biciklom pružaju jednaku šansu ljudima koji u Francuskoj koriste različita prevozna sredstva. U Holandiji ih je 25 odsto, u Belgiji i Njemačkoj 9 posto, a u Francuskoj samo 2,4 odsto.

Više bicikala i manje automobila pomaže i u rješavanju problema saobraćajnih zagušenja, zagađenja i poboljšanju javnoga zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije