Zanimljivosti

Obratite pažnju na boju sakoa Angele Merkel, izbor nije slučajan

Obratite pažnju na boju sakoa Angele Merkel, izbor nije slučajan
Obratite pažnju na boju sakoa Angele Merkel, izbor nije slučajan

BEOGRAD - Njemačka kancelarka Angela Merkel danas će doputovati u Beograd.

Obratite pažnju na boju njenog sakoa, jer izbor nije slučajan.

Naime, stil Angele Merkel je čak i Karl Lagerfeld opisao kao o.k. - pantalone ravnih nogavica, produženi sako, koji se kopča na tri dugmeta i ima šreh sječene džepove. Kosa kratka, nakit diskretan, šminka neupadljiva, a na nogama ravne cipele.

Mijenja samo boje sakoa, u zavisnosti gdje ide, sa kime se tog dana susreće i o čemu će razgovarati. Ljubičasti i lila su za manje formalne sastanke, one na kojima nema teških tema.

Bež i bijelo oblači kada želi da pošalje poruku mira, plavo kada treba da djeluje ozbiljno, ali ne strogo kao u crnom, dok je zelena boja optimizma, ali i smirenosti, ravnoteže, piše "Mondo".

Zamjeraju joj što kao jedna od najuticajnijih žena na svijetu, ne posvećuje više pažnje svom izgledu, porede je sa Margaret Tačer koja je takođe bila moćna, ali ženstvenija.

Kada se svojevremeno sastala sa Hilari Klinton, list "Frankfurter Allgemeine" je na naslovnoj stranici objavio njihovu zajedničku fotografiju uz komentar: "Ko je ovdje Klinton, a ko Angela", aludirajući na njihove gotovo identične sakoe.

Međutim, kancelarka ne haje zbog prozivki i kao da poručuje: "Imam daleko važnija posla od toga da se bavim garderobom".

To je, možda, trik koji doprinosi komunikaciji sa njemačkim biračkim tijelom, koji je zbog skromnog i strogog izgleda doživljava kao ozbiljnu osobu, koja ima dovoljno samopouzdanja i ne mora da ga nadograđuje estetikom. Ona ne gubi vrijeme na šoping već je potpuno posvećena poslu kojim se bavi.

Vjerovali ili ne, model njenog čuvenog sakoa smislila je dizajnerka Betina Šonbek i to u čak 90 nijansi - da se nađe za svaku priliku.

Ona je modna dizajnerka koja je osim za Merkelovu, koju oblači od 2005, zadužena za izgled još nekih političarki i poslovnih žena. "S obzirom na to da u svijetu visoke politike dominiraju muškarci, znam šta mojim klijentkinjama treba", kaže dizajnerka i objašnjava kako bira boje za najuticajniju ženu na svijetu: "Crni vuneni sako za govor u njemačkom parlamentu, ljubičasti somot za sastanak u Parizu sa bivšim francuskim predsjednikom, tamnosivi štof za samit EU u Briselu".

Koju će boju izabrati za dolazak u Beograd i BiH ostaje da se vidi...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije