Zanimljivosti

Od smeća pravi bicikl, koji u Njemačkoj košta 20.000 evra

Od smeća pravi bicikl, koji u Njemačkoj košta 20.000 evra
Od smeća pravi bicikl, koji u Njemačkoj košta 20.000 evra

BELA PALANKA - Mladi Belopalančanin Miloš Marinković uspio je da od otpadnih dijelova sastavi bicikl, po uzoru na čuvene motore "čopere", koji su veoma popularni među motociklistima.

Marinković je, kako je kazao Tanjugu, na ovom projektu radio više od tri mjeseca, a svoj "bicikl-čoper" sastavio je od raznih dijelova.

Neke mašine za izradu rama i drugih dijelova je sam konstruisao i izradio kako bi sve ispalo onako kako je planirao.

"Prednji točak je od nekada veoma popularnog bicikla 'ponike', zadnji točak od starog motora 'MZ', lančanik od 'Tomosa APN4', viljuška je izrađena ručno, cevke za ram sam savijao uz pomoć alata koji sam sam konstruisao, s obzirom da nisam imao dovoljno novca, a i želeo sam da ovaj bicikl ima originalni dizajn i izgled, što sam i postigao", kaže Marinković.

Marinkovićev bicikl ima šest brzina i, kako kaže, odličan je i lak za vožnju, a sve funkcioniše besprijekorno. Ovakvi bicikli su veoma popularni na Zapadu, a u Njemačkoj, na primjer, po njegovim riječima, neuporedivo skuplji, jer su ručno rađeni.

"Oduvek sam fasciniran ovakvim biciklima pa sam zbog toga i odlučio da ga napravim. Nije bilo nimalo lako, trebalo mi je mnogo vremena", priča Marinković.

U Njemačkoj ovakvi bicikli koštaju od 5.000 do 20.000 evra, a on bi ovakav prodao i za 300 evra, kaže nezaposleni Belopalančanin, koji se nada da će mu izrada ovakvih specifičnih ručno rađenih proizvoda u budućnosti biti i dobar izvor zarade.

Dodaje da su reakcije njegovih sugrađana, kada je prvi put ulicama Bele Palanke provozao svoj "izum", bile podijeljene.

"Neki su me čak nazivali ludakom, ali ja se na to ne obazirem, jer ima puno ljudi koji su oduševljeni onim što pravim. Zimus sam napravio jedinstveni zimski motocikl tako što sam na motor marke 'tomos automatik' umesto prednjeg točka stavio skije", priča ovaj Belopalančanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije