Zanimljivosti

Održana trka deva u Kataru

Održana trka deva u Kataru
Održana trka deva u Kataru

DOHA - Katar je jedna od najbogatijih zemalja svijeta prema ličnom dohotku po glavi stanovnika, a riječ je o zemlji koja čuva tradiciju trka deva, koje su nacionalni sport u ovoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Trke deva su nekada bila takmičenja i zabave koje su organizovali arapski beduini, a razvojem tehnologije ovaj sport je prerastao u savremenu organizaciju. Ono što se nekada održavalo kao nadmetanje između plemena, danas su takmičenja sportskih federacija Zaljevskih zemalja sa veoma bogatim fondom nagrada koje obezbjeđuju sponzori.

Predsjednik katarske Federacije trka deva Kasim Bin Fajsal Al Tani je, u izjavi za AA, kazao da je protekla trka deva prošla u najboljem redu i da je organizacijom mnogo uspješnija od ranijih.

Komentarišući izuzetnu popularnost ovog sporta u Kataru i regiji, Al Tani je kazao da se ovo takmičenje danas odvija uz pomoć najsavremenijih tehnologija, ali da je ipak riječ o svojevrsnom očuvanju viševjekovne tradicije tih prostora.

"Pronalaskom nafte u regiji život je modernizovan. Auta su zamijenila deve koje su bile osnovno prevozno sredstvo i na kojima se jahalo i na vjerski obred hadždž. Naša vlast je prepoznala potrebu da se očuva tradicija sporta sa devama i uz njihovu pomoć i velike nagradne fondove ovaj sport je dobio veliki broj interesanata i publike", kazao je Al Tani.

I ovogodišnja trka deva praćena je prenosom uživo na televizijama, a korištene su i kamere montirane na bespilotnim letjelicama.

Trkama prisustvuju i porodice emira zemalja regije, što dodatno promoviše ovaj sport.

Zanimljivo je da pobjednici ne dobijaju pobjednički pehar, već mač, koplje i bodeže, što je bila praksa i ranijih generacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije