Zanimljivosti

Pismo engleske aristokratkinje sa Titanika na aukciji

Pismo engleske aristokratkinje sa Titanika na aukciji
Pismo engleske aristokratkinje sa Titanika na aukciji

BOSTON - Pismo koje je svojeručno napisala engleska aristrokratkinja koja je preživjela nesreću Titanika i ukrcala se u skoro prazan čamac, zbog čega je po povratku kući doživjela osude, prodaje se na aukciji u Americi.

Vrijednost pisma na dvije stranice koje je Lejdi Daf Gordon napisala brzo po potonuću čuvenog broda, procjenjuje se na između 4.000 i 6.000 hiljada dolara i od 15. do 21. januara prodavaće se na internet stranici aukcijske kuće Rauction, a na aukciji u Bostonu 22. januara.

U pismu iz 1912, naslovljenom na jednog prijatelja, Lejdi Daf Gordon koja je tada imala 48 godina, žali se na prijem u Engleskoj gdje se čini da nije učinjeno sve što je bilo moguće da Titanik ne potone.

Naime, Daf Gordon, slavna modna kreatorka i njen suprug Ser Kozmo (49), putnici u prvom razredu, ukrcali su se u čamac za spasavanje u kome je bilo tek 12 preživjelih, među kojima je bilo sedam članova posade, a mogao je da primi 40 ljudi.

Inače, par je optužen da je platio posadi da se ne vraća po unesrećene, ali su se te optužbe u istrazi pokazale neosnovanim.

Titanik, za koga se mislilo da je nepotopiv, potonuo je 15. aprila 1912. u sjevernom Atlantiku pošto je udario u ledeni brijeg, pri čemu je poginulo oko 1.500 ljudi.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije