Zanimljivosti

"Plava ljepotica Azije" prodata za 17,6 miliona dolara

"Plava ljepotica Azije" prodata za 17,6 miliona dolara
"Plava ljepotica Azije" prodata za 17,6 miliona dolara

ŽENEVA - Na aukciji nakita i dragog kamenja, koja je sinoć održana u Ženevi, ostvaren je novi rekord prodaje, saopštila je danas kuća Kristi.

Najviše se licitiralo za safir sa Cejlona, poznat kao "Plava ljepotica Azije (Blue Belle of Asia) koji je odnijet sa 16,96 miliona švajcarskih franaka (17,6 miliona dolara).

U Kristiju navode da je 346 predmeta prodato novim vlasnicima za ukupnu sumu od 147,2 miliona švajcarskih franaka, što je više nego za kolekciju Elizabete Tejlor koja je prije tri godine dostigla 116 miliona dolara.

Većina nakita na licitaciji u Ženevi pripadala je nedavno preminulom saudijskom kolekcionaru.

Plava lepotica - safir u obliku jastučića, težak 392,52 karata, prikačen za dijamantsku ogrlicu, prodata je za dvostruko veću cijenu od prvobitne procjene.

"Vrlo smo ponosni što je 'Plava ljepotica Azije' postavila novi svjetski rekord za jednog safira na aukciji", izjavio je za Rojters predstavnik Kristija, odbijajući da otkrije identitet kupca.

Na ženevskoj aukciji su prodati i par Bulgarijevih jarko plavih i jarko ružičastih dijamantskih naušnica za 15,5 miliona švajcarskih franaka, kao i zlatna narukvica, dizajnirana kao cvijet, rad pariske juvelirnice JAR, koja je odnijeta za 3,52 miliona švajcarskih franaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije