Zanimljivosti

Posadio biljku u zatvorenoj boci prije 50 godina

Posadio biljku u zatvorenoj boci prije 50 godina
Posadio biljku u zatvorenoj boci prije 50 godina

Dejvid Latimer (80), baštovan iz Velike Britanije, došao je još 1961. godine na ideju da posadi biljku u zatvorenoj boci kako bi vidio kako će biljka reagovati. Pedeset tri godine kasnije, biljka je i dalje živa i u punoj formi, zahvaljujući sopstvenom ekosistemu.

Latimer je na Uskrs 1961. posadio sjeme u boci od 38 litara. Samo je dva puta zalio svoju biljku - u vrijeme sađenja i 1972. godine prije nego što je zapečatio pampur, prenosi RTRS.

Od tada, biljka se razvija sama od sebe, objasnio je ovaj zaljubljenik u baštovantsvo. Jedino što čini je da redovno okrene bocu kako bi biljka ravnomjerno bila izložena suncu.

To je jedino što činim za njeno održavanje. Nikada je nisam kresao. Samostalno se razvija unutar boce - izjavio je za "Dejli mejl", dodajući da je tokom godina biljka stvorila vlastiti ekostistem.

Naime, u boci voda funckoniše u zatvorenom cirkulacionom krugu. Korijen apsorbuje vodu koju biljka potom, kroz proces fotosinteze, ispušta u bocu.

Ambijentalna vlaga stvara kapljice koje teku niz zidove bokala da bi ponovo bile apsorbovane korijenom. Sunčeva svjetlosti omogućava biljci da obavlja fotosintezu, koja je neophodna u proizvodnji energije. Hranljive materije, biljka crpi iz otpalog lišća koje truli na dnu boce.

Latimerova bašta je čak inspirisala američku svemirsku agenciju NASA za njen projekat bašti u svemiru.

"Biljke pročišćavaju vazduh upijajući tvari koje ga zagađuju. Zahvaljujući njima, svemirska stanica bi mogla da na izvjesnom nivou postane autonomna", naveo je predstavnik NASA.

Svi oni koji bi da pokušaju da sami naprave baštu u boci treba samo da imaju veliku posudu, malo zemlje ili komposta i, naravno, sjeme. Nakon toga, dovoljno je sipati decilitar i po vode i hermetički zatvoriti bocu, a priroda će se postarati za ostalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije