Zanimljivosti

Predstavljen najveći stolnjak u BiH, dug 70 metara

Predstavljen najveći stolnjak u BiH, dug 70 metara
Predstavljen najveći stolnjak u BiH, dug 70 metara

SARAJEVO - Na stadionu Grbavica u Sarajevu danas je predstavljen najveći bh. heklani stolnjak, dugačak 70 i širok 1,20 metara, javlja Anadolu Agency (AA).

Stolnjak je spojen od oko 500 pojedinačnih stolnjaka koje su donirale različite osobe iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Projekat je realizovalo oko 15 članica Sekcije za pletenje Centra za zdravo starenje Opštine Novo Sarajevo.

Voditeljica Sekcije za pletenje u Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo Suada Filipović kazala je da učesnice ove sekcije već šest mjeseci rade na izradi najvećeg isheklanog stolnjaka na svijetu.

"On se sastoji od pojedinačnih radova koje su radili naši preci, koje su radile naše majke, sestre i mi kada smo bile mlade. Akcija prikupljanja stolnjaka se provodila na području cijele BiH", kazala je Filipović.

Današnjim događajem Centar za zdravo starenje je obilježio treću godišnjicu rada, ali je cilj bio uputiti podršku bh. fudbalskoj reprezentaciji pred nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Stoga su šeširi i navijačka himna reprezentacije BiH u fudbalu bili dio dekora današnjeg događaja na stadio Grbavica.

Prema riječima Suade Filipović, članice sekcije su veoma sretne zbog današnje manifestacije s obzirom na to da su uložile veliki trud u realizaciju ovog projekta.

"Mi smo radeći na ovom projektu ojačale naše prijateljstvo, pa su se javile i nove ideje, akcije", pojasnila je Filipović.

Menadžer Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo Minela Ferić kazala je da je riječ o projektu koji je trajao šest mjeseci.

"Članice Sekcije pletenja su došle na ideju da sastave najveći bh. stolnjak. Svi znamo da danas u domovima rijetko ko koristi heklane stvari i da se one uglavnom drže u ormarima, tako da smo odlučili da nešto tradicionalno pretvorimo u moderno", pojasnila je Ferić.

Prema njenim riječima, radi se o stolnjaku cijele BiH, jer su za njega pristigle donacije iz svih dijelova zemlje.

Članice Centra za zdravo starenje kažu da su se kandidovale i za ulazak u Ginisovu knjigu rekorda. 

Načelnik opšine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je da se na ovakvim manifestacijama jača duh BiH.

"Država BiH je sastavljena od različitih dijelova, kao i ovaj stolnjak, ali moramo se navići da živimo zajedno i radimo na jačanju BiH", kazao je Koldžo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije