Zanimljivosti

Roboti u moskovskom metrou

Roboti u moskovskom metrou
Roboti u moskovskom metrou

U moskovskom metrou pušten je u rad, mada još u režimu testiranja, prvi voz sa autopilotom.

Ipak, računa se da će do 2017. godine većinom kompozicija upravljati upravo robot. Valerij Buzovkin, moskovski novinar, uputio se na prvo "automatizovano" putovanje, a svoja iskustva je podijelio sa ostalima koji nisu imalu tu šansu.

Iako možda zvuči čudno, Valerij kaže da je to bilo jedinstveno iskustvo, mada mu nije jednostavno.

"Robot vozi glatko i pouzdano, tako da se čak nisam ni držao za rukohvat. Mislim da mašinovođe nisu ugrožene jer će u kabini sa robotom uvijek morati da bude, tako da nikakva masovna otpuštanja nisu predviđena ni poslije te famozne 2017. godine", kaže Valerij.

Inženjeri upoređuju novi sistem sa "kruz kontrolom" u automobilu: takođe je stvoren radi udobnosti, ali je ovaj sistem prvenstveno tu da ispuni sve komande koje mu zada "vozač".

Obim rada mašinovođa će biti smanjen, i možda oni neće biti toliko opterećeni i zaposleni kao sad, jer prestonički metro dnevno preveze do devet miliona putnika. Mašinovođe će nadgledati rad sistema i upravljaće otvaranjem i zatvaranjem vrata.

Ipak, da je čovjek nezamjenljiv, svjedoči i izjava od prije dvije godine koju je dao zamjenik načelnika moskovskog metroa Aleksandar Vajsburd:

"Kada je špic, automatika jednostavno ne može da zamijeni čovjeka?"

Jedan od mašinovođa je na tu temu ispričao da se prije nekoliko godina na jednom od vagona koji su bili na testriranju nisu zatvorila vrata i on je krenuo da ih zatvori ručno, a u međuvremenu se aktivirao autopilot i voz je krenuo bez mašinovođe.

On je morao da "sustigne" voz na sljedećoj stanici. Ono što je on želio naglasiti jeste da je prisustvo čovjeka uvijek neophodno. Autopilot je dobra stvar, ali ako mašinovođa vidi nešto što nije onako kako bi trebalo da bude, jedan pokret ruke i vozom nastavlja da upravlja čovjek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije