Zanimljivosti

Smajli korišćen još 1648?

Smajli  korišćen još 1648?
Foto: P.D. | Smajli

NJUJORK - Američki bloger Livaj Stal je ubjeđen da je čuveni emotikon prvi put korišćen još u 17. vijeku.

Obično se vjeruje da je simpatični znak, sastavljen od dvije tačke, crtice i zatvorene zagrade, koji predstavlja nasmješeno lice, izmislio profesor Skot Falman sa Univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu, 1982.   

Stal, međutim, tvrdi da je smajli mnogo stariji i da ga je našao u  pjesmi "The Fortune" engleskog pjesnika Roberta Herika iz 1648.

"Čitajući pjesme Roberta Herika, mislim da sam nabasao na prvog smajlija u istoriji", objašnjava on u svom blogu posvećenom književnosti.

 Naime, u jednom Herikovom stihu pojavljuje se znak ":)" pored riječi "smiling yet" (još uvijek smješeći se).

Stal je najprije pomislio da je posredi štamparska greška, ali je nakon pregledavanja drugih izdanja konstatovao da se smajli uvijek pojavljuje na istom mjestu u pjesmi.

Prema profesoru Alanu Džejkobsu sa Univerziteta Bejlor u Teksasu nema sumnje da je riječ o štamparskoj greški. Ovaj stručnjak navodi da su se u 17. veku zagrade rijetko koristile i da ih je najvjerovatnije dodao neko od savremenih izdavača.

Datum nastanka emotikona je doveo u pitanje i Njujork tajms kada je u septembru 2012. objavio govor bivšeg predsjednika SAD Abrahama Linkolna iz 1862. u kojem se, takođe, pojavljuje jedan emotikon -  ";-)".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije