Zanimljivosti

Speed datingom do studentske sobe

Speed datingom  do studentske sobe
Speed datingom do studentske sobe

Partner iz snova u nekoliko minuta! To obećava speed dating. Ovo načelo sada su počeli da koriste i studenti u njemačkom Virzburgu - u potrazi za sobama u zajedničkim studentskim stanovima.

Svakodnevno mnogi mladi sjede za stolom omiljene studentske kafane "Keller Perle" u Virzburgu. Oni napeto iščekuju ko će im se na nekoliko minuta pridružiti za stolom. Oni traže cimera ili cimerku za slobodnu sobu u stanu koji dijele. U pozadini svira muzika, svaki sto u lokalu je zauzet. Svi na puloverima imaju kvačicom pričvršćen papirić na kojem piše šta traže ili nude.

Na znak voditelja kreće akcija. Studenti imaju pet minuta vremena da upoznaju svoje potencijalne nove cimere. Voditelj tada okončava ove razgovore i nudi priliku novim kandidatima da se predstave.

Umjesto da sa svakim zainteresovanim ugovore termin, u "Keller Perli" mogu bez komplikacija napraviti uži izbor prihvatljivih kandata.

"Nama je prije svega važno da to nije samo potraga za sobom. Mora funkcionisati i hemija među nama. Važno je da možemo i zajedno sjesti, kuvati, povremeno zajedno izaći", kaže 26-godišnja Suzan.

Studenti imaju pet minuta vremena da upoznaju svoje potencijalne nove cimere

Pri speed datingu za sobe izbor kandidata je ogroman. Na jednog ponuđača dolazi po pet njih.

"Nestašica studentskih stanova vrlo je raširen problem", objašnjava organizatorka Kristina Helmerih.

U Njemačkoj je gimnazijsko obrazovanje skraćeno sa devet na osam godina. Stoga su ove godine u studentske klupe sjele dvije generacije studenata, pa je potraga za studentskim stanovima postala još teža.

Ali, tokom speed datinga ne potpisuju ugovore o unajmljivanju. Čak i ako se studenti jedni drugima na prvi pogled izuzetno svide, niko neće uzeti sobu, a da je prije toga ne vidi. Svejedno, ovaj speed dating štedi vrijeme i novac. Ne moraju da plaćaju oglase i ne moraju da dogovaraju termine za posjetu stanovima s mnogo ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije