Zanimljivosti

Srećom po pacijenta da je ljekar gledao seriju "Dr Haus"

Srećom po pacijenta da je ljekar gledao seriju "Dr Haus"
Srećom po pacijenta da je ljekar gledao seriju "Dr Haus"

Jedan pacijent sa atipičnim simptomima bolesti spašen je zahvaljujući ljekaru čija je omiljena TV serija "Dr Haus".

Kako prenosi AP, 55-ogodišnji Nijemac imao je težak srčani udar i vrlo zbunjujuće simptome - uključujući visoku temperaturu, gubitak vida i sluha i otečene limfne žlijezde, koji su mjesecima bili misterija za ljekare.

Pravu dijagnozu je dobio tek nakon što je poslat na pregled kod dr Jirgena Šefera, koji obožava da gleda američku medicinsku TV seriju "Dr Haus".

"Već poslije pet minuta sam znao šta nije u redu s njim", rekao je Šefer koji radi u Centru za nedijagnostikovane bolesti u Marburgu, sjeverno od Frankfurta.

On je objasnio da su ga simptomi pacijenta odmah podsjetili na slučaj jedne od epizoda popularne serije, u kojoj dr Gregori Haus otkriva da bolesnik ima trovanje kobaltom.

Šefer je odmah provjerio nivo kobalta u krvi pacijenta nakon što mu je ovaj ispričao da su njegovi problemi nastali nakon operacije kojom mu je ugrađen novi vještački kuk.

Ispostavilo se da su fragmenti starog pomagala, koji su ostali u tijelu pacijenta, ispuštali otrovnu supstancu, koja je dospjela u njegov krvotok.

Nakon što je operisan, pacijentu se stanje značajno poboljšalo.

"Dijagnostikovali bismo ga i bez Hausa", istakao je dr Šefer čiji je izvještaj o ovom slučaju objavljen u stručnom časopisu "Lancet".

"Isto tako ste mogli da iskucate simptome na Googleu da biste dobili dijagnozu", napomenuo je on, dodajući da bi ljekari morali da imaju na umu da su pacijenti kojima je kuk zamijenjen izloženi opasnosti od trovanja kobaltom.

Šefer, kog često nazivaju i "njemačkim dr Hausom", nije siguran da je taj nadimak kompliment jer je televizijski ljekar, kog u seriji igra britanski glumac Hju Lori, poznat koliko po svojim dijagnozama rijetkih bolesti toliko i po svojoj grubosti prema pacijentima i kolegama.

"Dao bih mu otkaz nakon prve tri epizode", kazao je Šefer, mada priznaje da Hausova vještina davanja prave dijagnoze potiskuje svaku njegovu neljubaznost.

"Važno je biti fin, ali pacijent se ne može izliječiti samo ljubaznošću", zaključio je Šefer koji koristi medicinske serije kako bi svojim studentima približio određenu problematiku.

Serija "Dr Haus" završena je 2012, nakon osam godina prikazivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije