Zanimljivosti

Studenti kupuju za kineske bogataše

Studenti kupuju za kineske bogataše
Studenti kupuju za kineske bogataše

Za razliku od ostalih dvadesetogodišnjaka u Njujorku, Zang Juzu ne provodi vrijeme u traženju stana za iznajmljivanje.

 Zang, koja je studentkinja iz Kine, provodi vrijeme u robnim kućama kupujući robu poznatih svjetskih marki. Jednom prilikom je potrošila 45.000 dolara na Birkin torbicu kompanije "Erme", koja se smatra "svetim gralom" ženskih torbica. Ali ono što je interesantno je da Zang ne troši sopstveni novac. Ona je jedna od sve većeg broja haivai daigou, osoba za šoping koje u inostranstvu traže i kupuju luksuzne stvari za klijente iz Kine. To je rastući biznis koji je vrijedio 12 milijardi dolara u 2013. godini, navodi se u istraživanju kineskog Istraživačkog centra za elektronsku trgovinu.

"Uglavnom zarađujem između 200 i 300 dolara za kupovinu 'Šanelove' torbice, ali dobijam više ukoliko kupujem 'Ermeove' proizvode", objašnjava mlada Kineskinja. Njeni klijenti dobijaju robu poznatih modnih kuća za manje novca nego što bi ih koštala u Kini, i tako izbjegavaju plaćanje skupog poreza na luksuznu robu. Zang kaže da je ova roba za 30 odsto jeftinija u SAD. Kinezi su najveći kupci luksuzne robe na svijetu i na njih otpada 29 odsto ukupne kupovine. Ono što je novo je to da ove kupovine u inostranstvu obavljaju uglavnom turisti, ali i osobe kao što je Juzu. Mnogi mladi Kinezi koji studiraju u mjestima kao što su Njujork, London, Pariz i Tokio započeli su svojevrstan biznis kupovine za druge. Oni pronalaze klijente putem kineskih društvenih mreža ViČet i Vejbo, gdje jednom mjesečno prikazuju slike skupih proizvoda koje mogu da kupe. Kupci zatim šalju putem banaka novac za kupovinu, kao i njihovu proviziju. Ponekad Zang obezbjeđuje kupcima još veće popuste ukoliko robu kupuje u državi Oregon, koja je oslobeđena poreza na trgovinu, gdje je nekada živjela. Kada joj "posao" ide, iz ruke zna kupiti oko šest torbi poznatih proizvođača "Šanel", "Prada", "Erme", "Dior" i "Botega Veneta" i zna ići u šoping u ime oko 50 klijenata.

Mlada Kineskinja uglavnom zaradi između 200 i 300 dolara za kupovinu "Šanelove" torbice

Isto ovo radi i Kinez Li iz Pariza, koji zarađuje više od 6.000 dolara mjesečno kupujući u luksuznim pariskim prodavnicama. Li, koji nije želio otkriti svoje prezime, ne planira da mijenja zanimanje iako ima master diplomu iz menadžmenta. "Veliki sam fan luksuzne robe i mislim da je daigou mnogo lakši posao nego drugi", objašnjava Li. Ipak on naglašava da ovaj posao nije stabilan. Iako lično poznaje prodavače u prodavnicama, ne uspijeva dobiti poseban popust. "U pitanju je luksuzna roba, kao što je 'Ermeova', i niko ne može dobiti popust, jedino ako je super VIP", dodaje mladi Kinez.

Da sve ne ide lako, govori i činjenica da je kineski predsjednik Li Đingping pokrenuo kampanju protiv korupcije koja je pogađa i kupovinu luksuzne robe. Li kaže da njegovi kupci sada troše manje jer skupe satove i ekstravagantne darove za zvaničnike sve manje daju. Bez obzira na to, Kina će nastaviti da bude najveći izvor trošenja na skupocjenu robu i do 2025. dva od tri kupca ove robe će biti Kinezi. Zang kaže da ne planira biti stalno lični kupac, ali je to lak način da se zaradi ekstra novac u vrijeme kada mnogi studenti imaju problema da pronađu posao nakon završene škole. "To je privremeni posao za mene koji mi omogućava fin džeparac", objašnjava Kineskinja dok odlazi u novu potragu za skupocjenim torbicama i satovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije