Zanimljivosti

Supermost koji će povezati čitavu planetu

Supermost koji će povezati čitavu planetu
Supermost koji će povezati čitavu planetu

Ruski inženjeri planiraju izgradnju mosta i ceste koja bi krenula sa Aljaske, prolazila čitavom Rusijom i na kraju završila u Velikoj Britaniji.

Ukupna dužina puta bi iznosila nešto manje od 20 hiljada kilometara. Ambiciozno i suludo? Rusi očigledno ne misle tako, prenosi CNN.

Predlog je potekao od lidera ruske željeznice Vladimira Iakunina. Prema njegovoj ideji, cesta bi se sastojala od autoputa, brzog voza - i naftovoda! Takođe, nakon izlaska iz Rusije dijelovi superceste bi se spojili na evropske autoputa, a glavni dio bi nastavio sve do Velike Britanije.

Iako sve zvuči sjajno, kod ovog projekta postoje i neke nejasnoće. Za početak, kako će vozači prijeći Beringovo more između Aljaske i Sibira. Još nema nacrta mosta, ai kad ga bude, ne znamo od kakvih će materijala biti napravljen da istrpi takve temperature. Ko zna, možda se do otvorenja ceste pojave i leteći automobili.

Čak i direktor Ruske akademije nauka, Vladimir Fortov, zvuči skeptično u vezi ovog projekta, ali ipak vjeruje kako bi se jednog dana i mogao realizovati. Takođe, problem predstavljaju i finansije, jer bi ovaj projekat koštao milijarde i milijarde, piše Punkufer.hr.

Bilo kako bilo, hoće li se autom dolaziti od Aljaske do Londona, saznaćemo u bliskoj budućnosti. Transibirska željeznica je zakon, što bi tek ovo bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije