Zanimljivosti

Svi klišei o Škotlanđanima

Svi klišei o Škotlanđanima
Svi klišei o Škotlanđanima

GLAZGOV - Škotlanđani su pozvani danas na birališta kako bi se izjasnili da li su za nezavisnost ili za ostanak u okviru Ujedinjenog Kraljevstva.

Mnogi mediji koriste tu priliku da se osvrnu na stereotipe koji se vezuju za stanovnike Škotske, domovine mnogih poznatih ljudi koji su obilježili svjetsku istoriju, poput Aleksandera Fleminga, pronalazača penicilina, Artura Konana Dojla, tvorca najpoznatijeg detektiva Šerloka Holmsa, i Aleksandera Grahama Bela, izumitelja telefona.

Čuvena scena iz filma "Hrabro srce" iz 1995. sa Melom Gibsonom u glavnoj ulozi, u kojoj škotski ratnici podižu kilt pred zabezeknutim protivnikom, aludira na jedan od najčešće korišćenih škotskih klišea. Ali, da li su Hajladeri zaista goli ispod karirane suknje od tartana?

Tradicionalna nošnja još od XVI vijeka, kilt je zajedno sa gajdama jedan od simbola Škotske. Nošenje ove suknje je bilo zabranjeno nakon Jakobitske pobune u XVIII vijeku, ali je kasnije ponovo uvedena, najprije u vojsci.

"Škoti danas nose kilt samo na proslavama i tradicionalnim okupljanjima", objašnjava Mari Pitok, istoričar i profesor književnosti na Univerzitetu u Glazgovu.

Na pitanje da li su ispod njega goli, većina Škota će odgovoriti da ispod tartana nose "budućnost Škotske".

Drugi ukorijenjeni stereotip je da su Škoti velike tvrdice. Treba podsjetiti da je tokom više vijekova stanovništvo živjelo u siromaštvu. Mnoge studije, međutim, pokazuju da je reputacija cicijašluka neopravdana. Prošlogodišnje istraživanje, kojim je bilo obuhvaćeno više od 3.000 ljudi, otkrilo je da Škotlanđani daju u dobrotvorne svrhe u prosjeku 356 funti godišnje, za razliku od stanovnika Londona koji, iako su im zarade za 25 odsto veće, daju svega 268 funti.

Škotlanđani su poznati i kao velike "ispičuture" i skloni pretjerano kaloričnoj hrani. Članak koji je 2006. objavljen u medicinskom časopisu "The Lancet", potvrdio je ovaj imidž, konstatujući spektakularni porast slučajeva ciroze.

Englezi se često žale da ne razumiju Škotlanđane zbog njihovog specifičnog naglaska. Prof Pitok na to odgovara da su, uprkos pokušajima uniformizacije engleskog jezika koji promovišu mediji, Škotlanđani ponosni na svoje narječje i trude se da ga sačuvaju.

"Tek s tim akcentom ste pravi Škotlanđanin", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije